Na pomoc oblastem zasaženým povodní se chystají lidé i města po celé Moravě

Morava – Pomoc chystají nejen jednotlivci, ale i města na Moravě, která pozorují vývoj ve stovky kilometrů vzdálené Praze, Děčíně nebo Ústí nad Labem. Všichni začali mobilizovat síly, aby zdevastovaných Čechám pomohli.

Jeseník je partnerským městem Prahy 1. Před čtyřmi lety měli sami Jeseničtí problémy s velkou vodou. Praha 1 tehdy poskytla dar 50 milionů, který se rozdělil po celém okrese. Jeseník proto na oplátku zničené městské části nabídl pomoc, a to zejména materiální. 

„Poskytli bychom jedno speciální auto s kontejnerovou nástavbou a k tomu deset kontejnerů o objemu padesát kubíků,“ uvedl Jan Prejda, ředitel Technických služeb Jeseník. Spolu s technikou jsou Jeseničtí připraveni do Prahy poslat i zaměstnance technických služeb.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Do povodňových zásob sáhne i město Olomouc. Na webu, kde starostové z Čech žádají o pomoc, si našlo Kralupy nad Vltavou. Pošle jim jak techniku, tak pracovní sílu. Do terénu tak vyrazí třeba Marcela Dřímálková, která dvoje povodně zažila. „Já předpokládám, že půjdeme do terénu, budeme komunikovat s lidmi a budeme se jim snažit pomoci v jejich tíživé sociální situaci,“ uvedla Marcela Dřímálková, pracovnice sociálního odboru.

Odborníky do zasažených oblastí vyšle i Arcidiecézní charita. V pohotovosti je šestnáct týmů.

Jedni se na podporu zatopených Čech chystají, jiní už se vracejí. Tomáš Mikšík, dobrovolný hasič, se v sobotu oženil a v neděli ráno jel pomáhat do Prahy. Stavěl tam protipovodňové zábrany.

Pomoci po záplavách mohou všichni. Například Charita má místa na materiální sbírky i konta pro finanční podporu zasažených míst.