Začal festival Dream factory. Kvůli dešti bez pouličních představení

Ostrava – Začal divadelní festival Dream Factory. Bojuje trochu s deštivým počasím, pořadatelé proto zrušili pouliční akrobatické představení, kterým měla přehlídka 4. června odpoledne na ostravském Masarykově náměstí odstartovat. Neuskutečnilo se ani večerní vystoupení vzdušných akrobatů před Domem kultury města Ostravy. O ceňovaná představení předních českých činoherních souborů s hereckými hvězdami jako Ivan Trojan nebo Richard Krajčo ale diváci nepřijdou. Festival pokračuje do 9. června.

Divadelní přehlídku zahájila inscenace Vinnetou Městského divadla Kladno. Apačského hrdinu hraje Vojtěch Kotek, Old Shatterhanda Jakub Prachař. Komedie mladého dramatika Petra Kolečka nabízí netradiční pohled na příběh o pokrevním bratrství ušlechtilého indiánského náčelníka a udatného greenhorna.

Jakuba Prachaře budou mít možnost diváci vidět také v představení Federer-Nadal, kde spolu s Markem Taclíkem hraje tenisového idola. Obě představení jsou vyprodána.

Ještě před slavnostním večerním zahájením zařadili pořadatelé festivalu představení maďarského souboru Kompánia Theatre Studio, čistě taneční inscenaci čerpající z hudebního díla Cantata Profana Bély Bartóka Sons That Became Deer.

Dramaturgie letošního divadelního setkání přivezla do Ostravy kromě jiného inscenace Eyolfek pražského Divadla v Dlouhé, Budulínek Naivního divadla Liberec, Tichý Tarzan brněnské Husy na provázku, Racek pražského Dejvického divadla a mnoho dalších. Domovskou scénu zastupují například Hráči Komorní scény Aréna nebo Sen noci svatojánské, kterou nastudoval činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského.

Kompletní program je na stránkách festivalu.

„Ostravští diváci mají díky festivalu Dream Factory Ostrava jedinečnou šanci vidět vrcholná činoherní představení, která získala prestižnější divadelní ceny. Kromě špičkových inscenací se mohou zájemci těšit také na debaty s umělci. Premiérově vychází i zpravodaj mapující festivalové dění, který má na starosti kritik a publicista Vojtěch Varyš,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Letošní novinkou je filmová sekce, která představí divadlo ve filmu. Připraveny jsou projekce záznamů inscenací převedených na filmové plátno, promítat se budou například Bratři Karamazovi Petra Zelenky, Odpad město smrt Jana Hřebejka nebo televizní zpracování inscenace ostravského Divadla Petra Bezruče Petré vrstvy, které mělo na Dream factory předpremiéru.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)