Kvůli rozvodněné Bystřičce jsou lidé bez pitné vody

Olomoucko – Nesrovnatelné se situací v Čechách, přesto dělá voda potíže i na Moravě. Skoro osm set lidí v okolí Jívové na Olomoucku odřízla od pitné vody rozvodněná řeka Bystřice. Místní čistička nestíhá filtrovat zakalenou vodu, a tak se musí tři vesnice spokojit s dodávkami vhodně upravené vody z přistavených cisteren.

Kvůli rozvodněné Bystřičce jsou lidé bez vody. S takovým osudem se ode dneška museli smířit obyvatelé Jívové, Hraničních Petrovic a Horní Loděnice u Šterberka. Pro pitnou vodu tak museli místní vyrazit s barely a kyblíky do ulic.

Pracovníci vodáren začali cisterny s pitnou vodou, kterou mají lidé zdarma, rozmisťovat už od ranních hodin.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Na nepohodlí si musí stovky rodin zvykat kvůli zakalené řece. Úpravna vody v Domašově nad Bystřicí údajně nestačí vodu čistit. „Je to tím, že Bystřička má krátký tok. Bereme povrchovou vodu, nemáme ji z vrtu,“ uvedl místostarosta Jívové Lubomír Malínek.

Řeka Bystřička, ve které za normálních okolností teče zhruba půl metru vody, se během vydatných dešťů změnila v dravý tok. Ze břehů se naštěstí nerozlila. 

Problémy s pitnou vodou teď ale kvůli živlům řeší třeba jívovská školní jídelna, která vaří obědy pro řadu místních obyvatel. „Celou situaci monitorujeme, provádíme rozbory vody na PH, chlór a provádíme podrobnější rozbory i jedenkrát týdně,“ uvedla Markéta Bártová, mluvčí Moravské vodárenské a.s.

Omezení dodávek vody zatím platí do odvolání. Až přestane pršet, bude podle vodáren dva až tři dny trvat, než se vše vrátí do normálního stavu.

Vydáno pod