Zemětřesení ve zlínské nemocnici – nový ředitel přichází z Kroměříže

Zlín – Krajská nemocnice T. Bati mění svoje vedení. Na pozici ředitele a člena představenstva nemocnice v úterý rezignoval Bohuslav Škubal. Spolu s ním odchází z čela zařízení také Dana Barnášová a Zdeněk Adamík. Nově největší nemocnici v kraji povede současný ředitel nemocnice v Kroměříži Pavel Calábek.

K personálnímu zemětřesení ve zlínské nemocnici došlo nečekaně. Podle náměstka zlínského hejtmana Lubomíra Nečase (SPOZ) za odvoláním představenstva stojí špatné hospodaření nemocnice. Vloni skončila se ztrátou 65 milionů korun. „S politickou situací to naprosto nesouvisí, bylo to čistě odborné rozhodnutí,“ reagoval Nečas.

Škubal dnes odmítl svoji rezignaci komentovat. Zatím není jasné, jestli v nemocnici zůstane aspoň jako lékař.

Valná hromada nemocnice hned v úterý jmenovala nové vedení. Na postu ředitele vystřídá Bohuslava Škubala Pavel Calábek, dosavadní ředitel kroměřížské nemocnice. „Cílem je stabilizace nemocnice, to bude základ této změny. Mám plány, jak situaci zlepšit – chci začít používat třeba elektronické aukce,“ uvedl Calábek.

Nejprve si chce udělat analýzu toho, v jakém stavu nemocnice skutečně je. Teprve poté se rozhodne, zda bude nutné přijmout nějaká rozsáhlejší úsporná opatření. Podle dostupných informací by se ale změny ve vedení krajských nemocnic neměly dotknout pacientů.

Calábek do nové funkce nastoupí za několik týdnů. Místo ředitele nemocnice v Kroměříži opustí. Bude to tedy právě tato nemocnice, která si bude muset hledat nového ředitele. Podle informací ČT by se jím měl stát dosavadní člen tamního představenstva Roman Dostalík.

Nové vedení má i nemocnice v Uherském Hradišti

V březnu ředitele měnila také nemocnice v Uherském Hradišti. Po dlouhodobých sporech s lékaři vedení Zlínského kraje ze dne na den odvolalo ředitele Antonína Karáska. Karáskovi se sice podařilo nemocnici ekonomicky stabilizovat tak, že byla jako jediná z krajských nemocnic zisková, personální problémy však tyto úspěchy převýšily.

Antonín Karásek
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Novým ředitelem se stal uherskobrodský odborník na ORL Petr Sládek. V uherskohradišťské nemocnici už v minulosti pracoval.