Tripartita požádá vládu, aby pomohla řešit nezaměstnanost

Moravskoslezský kraj – Ekonomická situace regionu je vážná. S tímto poselstvím se chtějí obrátit členové krajské tripartity na vládu a parlament s žádostí o pomoc. Ve velké krizi je nejenom trh s uhlím, ale i ocelárenství a stavebnictví. Na propouštění se připravují i odbory. Chtějí, aby z velkých firem nejdříve odcházeli pracovníci ze zahraničí.

Zaměstnavatelé, odbory i vedení kraje si v poledne podali ruce a dvě hodiny nato společně konstatovali, že ani takto dohromady s nezaměstnaností v kraji téměř nic nezmůžou. Chtějí oslovit premiéra a také poslance a senátory z regionu.

„Bez pomoci státu v podstatě nejsme schopni zaměstnanost udržet. Do nákladů vstupují obnovitelné zdroje, daně a další poplatky. To v této chvíli znamená, že by stát měl pomoci,“ uvedl Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Konec dlouhodobé krize na trzích s uhlím či ocelí nebo stavebními pracemi je přitom podle zaměstnavatelů vzdálen minimálně v řádu měsíců. Nervózní jsou nejen zaměstnanci, ale už i vlastníci továren.

Ocelárna Evraz, OKK koksovna a Důl Paskov jsou tři podniky nebo provozy, které jejich majitelé chtějí prodat. Zaměstnávají přitom tisíce lidí. Kolik z nich případně přijde o práci, zatím nikdo neví.

O větším propouštění se zatím mluví jen v OKD, ve které v létě skončí necelých dvě stě administrativních pracovníků. Zvrat ale může přijít na podzim, kdy firma oznámí výsledky zátěžových testů jednotlivých šachet. A s tím jsou spojeny i možné výpovědi.

Hospodářská komora vidí recept třeba v zavedení ochranářských opatření. Ta by pomocí cel zdražila výrobky ze zahraničí, a tím zvýhodnila regionální producenty.