Rosol, Štěpánek i Veselý s Hájkem jsou v Prostějově ve čtvrtfinále

Prostějov – Čtyři čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále challengeru Czech Open v Prostějově. Pod zataženou střechou porazil druhý nasazený Lukáš Rosol v českém souboji druhého kola Dušana Lojdu 7:5 a 6:3 a o semifinále bude hrát s Jiřím Veselým. Nezaváhal ani Radek Štěpánek, který si poradil s Janem Mertlem 6:1, 6:7 a 6:4. Čtvrtým českým čtvrtfinalistou se stal Jan Hájek.

Se soutěží už se rozloučil nejvýše nasazený Florian Mayer z Německa. Obhájce titulu prohrál ve 2. kole s Rusem Tejmurazem Gabašvilim 4:6, 5:7.

Rosol málem ztratil první set, ale levou rukou hrající Lojda udělal při jednom ze dvou setbolů dvojchybu. „Jsem rád, že jsem to zvládl. Rozhodly moje zkušenosti, protože herně jsem se ještě necítil nejlépe,“ řekl Rosol. Daviscupový reprezentant pak sadu otočil a přesnější ruku měl i v závěru druhého dějství.

Štěpánek v souboji třicátníků ztratil druhý set ve zkrácené hře a ve vyrovnané třetí sadě rozhodla desátá hra. Mertl vedl při svém podání 30:0, ale pak udělal čtyři nevynucené chyby v řadě a věnoval soupeři game i výhru. „Každé vítězství se počítá a někdy člověk musí vyhrát hrozným výkonem, aby se měl za co chytit, a doufám, že to bude tenhle případ. Člověk musí přes tyhle zápasy projít,“ řekl Štěpánek, který byl rád, že poprvé od návratu po operaci krční páteře vyhrál dva zápasy po sobě.

Trojnásobný vítěz turnaje Hájek porazil až za dvě a čtvrt hodiny Damira Dzumhura z Bosny a Hercegoviny 6:3, 3:6 a 7:6 a devatenáctiletý Veselý už za umělého osvětlení otočil zápas Jackem Sockem a Američana zdolal 4:6, 6:4

Štěpánek hraje pro zaplavenou tenisovou Spartu

Kurty i šatny jeho kmenového klubu v pražské Stromovce poničily povodně a daviscupový reprezentant věnuje na opravy polovinu odměn, které na Hané vydělá. V případě triumfu by tak mohl poslat skoro 200 tisíc.

„Rozhodl jsem se věnovat půlku odměn na pomoc Spartě zatopené povodněmi,“ řekl. Za postup do čtvrtfinále už pro Spartu „vydělal“ přes 40 tisíc korun, ale za titul by to bylo v přepočtu přes 197 tisíc korun. Vavřín na Czech Open už Štěpánek získal v letech 2003 a 2004, ale tentokrát to bude mít těžké. Jeho hra po zranění ještě není ideální a ve čtvrtfinále narazí na španělského antukáře Alberta Montañése.