Vilu Tugendhat navštívil vnuk architekta Miese van der Rohe

Brno – Po 43 letech navštívil vilu Tugendhat vnuk autora stavby, architekta Ludwiga Miese van der Rohe Dirk Lohan. Lohan pracuje jako poradce pro kancelář David Chippfield Architects, která bude rekonstruovat jednu z dalších staveb Miese van der Rohe – Novou národní galerii v Berlíně. V Brně chce tým architektů načerpat inspiraci pro to, jak rekonstrukci citlivě provést.

Hned když architekt Dirk Lohan vystoupil z auta, bylo jasné, že je opravenou vilou okouzlený. Jeho nadšení narůstalo spolu s tím, jak procházel jednotlivými místnostmi. „Je to úžasné vidět vilu konečně zrestaurovanou. Byl jsem tady v 60. letech společně s Gretou Tugendhat. Byl to neopakovatelný zážitek, ale dům byl ve špatném stavu. Teď po těch 43 letech je jako nový, jako původní dům. Pro mě to znamená posunout se zpátky v čase do 30. let,“ řekl Lohan.

Vnuk Miese van der Roheho Dirk Lohan o svém vztahu k vile (zdroj: ČT24)

Lohan od 60. let pracoval po boku dědečka v jeho architektonické kanceláři. Po jeho smrti se architektonické praxi věnoval dál. „On sám byl zodpovědný za zrestaurování Mieseho staveb v Chicagu, New Yorku nebo Barceloně,“ vysvětlila správkyně vily Iveta Černá.

Spolu s Lohanem na návštěvu vily zamířili i jeho spolupracovníci, kteří se na obnově Mieseho budov podíleli. Čerpají inspiraci pro svůj nejnovější úkol – rekonstrukci Nové národní galerie v Berlíně.

Architekti se zajímají především o technologické postupy. „Zajímají je především technické a technologické detaily – třeba složení omítky. Snažíme se jim náš proces restaurování podrobně popsat. Některé členy týmu překvapilo, že jsme průzkumům a rozborům věnovali tolik detailní a náročné práce,“ dodala Černá.

„Dědečkovy stavby jsou restaurovány postupně a my se od sebe vzájemně učíme, jak to udělat co nejlépe,“ dodal Lohan. Totéž si myslí i architekt z týmu David Chippfield Architects Alexander Schwartz. „Nová národní galerie v Berlíně je jedno z posledních mistrovských děl Miese van der Rohe. Myslím si, že je důležité podívat se i na ostatní budovy, na to, jak byly opraveny, a vzít si odsud zkušenosti,“ řekl Schwartz.

Některé stavby Ludwiga Miese van der Rohe

  • Edith Farnsworth House (Plano, Illinois, USA)
  • I.B.M. - regionální kancelářská budova (Chicago, USA)
  • Weissenhofsiedlung (Stuttgart, Německo)
  • pavilon Barcelona - pavilon německé expozice pro světovou výstavu (Barcelona, Španělsko)
  • Vila Tugendhat (Brno, ČR)
Ludwig Mies van der Rohe
Zdroj: Česká televize/ČT Brno
Vydáno pod