Slavný chirurg Bohdan Pomahač dostal v Olomouci čestný doktorát

Olomouc – Univerzita Palackého v Olomouci ocenila čestným doktorátem světoznámého chirurga Bohdana Pomahače. Rodák z Ostravy, který vystudoval gymnázium na Thällmanově ulici v Ostravě-Porubě a poté právě olomouckou lékařskou fakultu, je proslulý především díky tomu, že vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech amerických.

Ceremoniálu v olomouckém Arcibiskupském paláci přihlíželo 26 rektorů českých i zahraničních univerzit. Pomahač dostal čestný doktorát za významný přínos k rozvoji metod plastické chirurgie v oblasti obličejových rekonstrukcí. Děkan lékařské fakulty Milan Kolář dodal, že univerzita oceňuje také to, že úspěšný lékař žijící v USA šíří dobré jméno olomoucké vysoké školy.

„Je to úžasná pocta, velmi si toho vážím,“ uvedl Bohdan Pomahač, který hned po studiích v Olomouci začal pracovat v nemocnici v Bostnu.

V Olomouci je už druhý den, včera tam měl přednášku, na které hovořil o svých plánech. Chystá se na první transplantaci nohou na světě. „Máme připravený celý vědecký protokol, který je schválený. Hledáme financování a vhodného pacienta. Myslím si, že bychom to měli provést během půl roku,“ uvedl Bohdan Pomahač. Pacienty hledá údajně i mezi obětmi nedávného bombového útoku v Bostnu.

Vydáno pod