Povodňový tým hasičů, jenž pomáhal zachraňovat Čechy, je zpátky

Moravskoslezský kraj – Moravskoslezští hasiči ze speciálně vycvičeného WASAR týmu se v poledne vrátili z povodněmi zasažených oblastí. Zasahovali hlavně v jižních a středních Čechách. Naopak z Ostravy do Čech odjela dvě velká čerpadla, která teď odčerpávají vodu v Úmyslovicích a v Lovosické chemičce.

Zachránili deset životů, více než dvacet lidí sami evakuovali a při evakuaci dalších dvou tisíc obyvatel Mělníku pomáhali. Wasar tým, speciálně vycvičený na zásahy při povodních, se dnes vrátil zpátky do Ostravy.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Dnes už je místo záchrany životů čekalo vybalování techniky, spacáků a karimatek. Z povodněmi zasažených Čech přijeli dnes v poledne.

„Panika tam částečně byla, musím říct, že všude, kde jsme se pohybovali, měly krizové štáby situaci docela zvládnutou, proběhla preventivní příprava na vodu, preventivní evakuace,“ uvedl Vojtěch Nezval, velitel WASAR týmu.

WASAR tým, složený z třiceti dvou moravskoslezských hasičů, je jediný takový v České republice. Začal vznikat už po povodních v roce 1997. Během patnácti let se jeho členové připravovali i v zahraničí spolu s britskými a nizozemskými kolegy. Velká voda v Čechách je teď poprvé naostro prověřila. Působili v Táboře, Mělníku a Strakonicích.

Specialisty z WASAR týmu teď čeká hlavně čištění techniky. Na podzim pak vyrazí na velké mezinárodní cvičení do Košic.