Dokument Petra Lokaje na Templ Festu v Ostravě

Ostrava – Ostrava byla vždy kosmopolitním prostorem, v němž se potkávaly různé jazyky, kultury i vyznání. Až do tragédie holocaustu byla atmosféra města výrazně spoluutvářena také židovskými spoluobčany. Jejich synagogy – temply bývaly nejen místy bohoslužeb, ale také místy přemýšlení, zpěvu, učení, hledání a společného sdílení. Hudebními produkcemi, výstavami, filmovými projekcemi i přednáškami to chce připomenout už 2. ročník festivalu Templ Fest, který se na několika místech v Ostravě koná 7.–8. června 2013.

Televizní studio Ostrava v rámci festivalu nabízí účastníkům v ostravském Minikině projekci dokumentárního filmu Petra Lokaje Osud č. A2026. Po ní bude následovat beseda s hercem panem Luďkem Eliášem, protagonistou dokumentu, známou ostravskou osobností, vězněm nacistických koncentračních táborů a účastníkem pochodu smrti.

Luděk Eliáš se narodil v roce 1924. Během svého dosavadního života byl mimo jiné nedoučeným číšníkem, zajatcem terezínského ghetta, osvětimským vězněm se zkušeností z pochodu smrti, divadelním ředitelem, televizním šéfredaktorem a především významným hercem. Jeho život je spjat s Ostravou.

Životní příběh Luďka Eliáše v sobě koncentruje dramatické události, které jsou osudovými milníky naší novodobé historie. Samy o sobě jistě nepředstavují nic, o čem bychom už v nějaké podobě neslyšeli od jiných pamětníků pohnutých událostí druhé poloviny minulého století. Ale jejich koncentrace v jediném lidském osudu je přesto jedinečná.

Projekce dokumentu: Minikino Ostrava, 7. 6. 2013 v 19:30


Vydáno pod