Podezřelé zakázky: Mezi stíhanými je i manažer z Akademie věd

Brno – Vyšetřování protikorupční policie se dotklo vedle radnice městské části Brno-Starý Lískovec také Akademie věd (AV). Jak ČT informovala už včera, stíhaný je manažer, který měl v ústavu na starosti veřejné zakázky. Teď přinášíme podrobnosti ke zpochybňovaným zakázkám na Biofyzikálním ústavu AV. Stavební firmy se podle policie měly dohodnout na rozdělení zakázky na stavbu šaten.

Firma podnikatele Petra Kratochvíla, který je ve vazbě kvůli tomu, že údajně organizoval dohody firem o rozdělování stavebních zakázek, pracovala i pro Biofyzikální ústav Akademie věd.

Pod drobnohled protikorupční policie se proto dostala i zakázka na stavbu nových šaten. Právě kvůli této zakázce skončil ve vazbě zástupce ředitele Biofyzikálního ústavu Akademie věd Dalibor Krejčí. „Problém je v tom, že pan Krejčí, který to organizoval, údajně měl vědět o tom, že tři firmy jsou domluvené na tom, která podá nejnižší nabídku. Toto je podezření a v důsledku toho byl pan Krejčík vzat do vazby a je vyšetřován,“ popsal pro ČT ředitel ústavu Stanislav Kozubek.

Krejčího zatkla policie 9. května. Jeho kancelář vzápětí prohledali kriminalisté a odnesli z ní řadu dokumentů. Od té doby je ve vazbě.

Zakázku vyhrála firma Trenon, která patří údajnému organizátorovi dohod mezi firmami Petru Kratochvílovi. Šatny postavila za 960 tisíc korun. „Myslím si, že nám žádná škoda nevznikla. Ta cena odpovídá pracem, které tam byly odvedeny. Jakým způsobem se mezi sebou firmy domluvily, jak to proběhlo, to já nevím,“ doplnil Kozubek.

Petr Kratochvíl údajně domlouval dohody mezi stavebními firmami
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Krejčí pro ústav pracoval zhruba rok a půl a podle slov Kozubka byli všichni s jeho prací spokojení. „Domníváme se, že se to nějak vysvětlí a on bude ve své práci pokračovat dál,“ řekl Kozubek.

Na stavbu šaten měla navazovat stavba nového zvířetníku. Tu ale musel ústav na doporučení státního zástupce zrušit. I tady totiž existovalo riziko, že se firmy mohly na rozdělení zakázky dohodnout. „Státní zástupce trval na tom, že je třeba to vyhlásit znovu, což jsme udělali. V současné době bylo znovu podáno oznámení o tom, že bude zakázka vyhlášena,“ popsal zdržení Kozubek.

Dohody mezi stavebními firmami jsou podstatou korupční kauzy, která minulý týden odstartovala na radnici v Brně-Starém Lískovci. Policisté stíhají sedm jednatelů firem, jednu úřednici a zástupce ředitele Biofyzikálního ústavu Akademie věd.

Firmy, které se podle policie s Kratochvílem na zakázkách domlouvaly, ČT kontaktovala, žádný z oslovených jednatelů s námi ale o případu mluvit nechtěl. Všichni jsou stíháni na svobodě. Podle Jiřího Fialy z organizace Transparency International odpovídá celý případ typické ukázce snahy ovlivnit zakázku v oblasti stavebnictví. „Není možné takovouto situaci domluvit, případně opakovaně realizovat, bez osoby zevnitř, která pracuje pro stranu dodavatele zakázky. Potřebujete totiž dopředu znát informace, které byste znát neměli. Zpravidla je tam někdo, kdo spolupracuje s dodavatelem,“ popsal typickou situaci Fiala.

Téma podezřelých zakázek v UvR (zdroj: ČT24)