Ostrava četla dětem. Skončil třetí ročník Týdne čtení

Ostrava – Týden čtení dětem, který je součástí celostátní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem, dnes skončil v Ostravě. Obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem, která se dlouhodobě snaží podporovat čtenářskou gramotnost dětí, popularizovat kvalitní literaturu a společné čtení v rodinách, připravila závěrečný literárně-hudební program na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v centru města.

„Program jsme rozdělili do dvou částí, první je pro děti prvního stupně základních škol, druhá pro děti druhého stupně,“ uvedla koordinátorka projektu Monika Škanderová. Pozvání ke čtení přijala spisovatelka Daniela Krolupperová, autorka dětských knih Sedmilhář Josífek, Josífkův pekelný týden a dalších, která debutovala titulem Proč mluvíme česky. Je to pohádkový příběh, ve kterém se skrývá poučení o jazyce.

Program organizátoři doplnili vystoupením Daniela Mrózka, mladého zpěváka z Havířova, který na sebe upozornil v soutěži Hlas ČeskoSlovenska. Soubor Listování pak připravil scénická čtení. Pro mladší děti vybral úryvek z knihy Dobrodružství strýčka Ludvíka od Janneca Levi, pro starší školáky zpracoval ukázku z knihy fenomenálního jamajského sprintera Usaina Bolta nazvané Můj příběh – 9:58. Program moderoval herec Lukáš Hejlík.

Kampaň Celé Česko čte dětem se snaží popularizovat čtení už sedmým rokem. „Naše kampaň se zaměřuje především na podporu emočního zdraví dětí a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Oslovujeme také rodiče a další dospělé z nejbližšího okolí dítěte,“ uvedla Škanderová.

Kampaň Celé Česko čte dětem
Zdroj: ČT24/Celé Česko čte dětem

Třetí ročník Týdne čtení dětem přinesl desítky literárních čtení, besed se spisovateli, divadelních představení, her, soutěží a výstav, které zahájil 30. května speciální večer v Městské knihovně v Praze. Na zahájení dorazil také spisovatel Michal Viewegh, který kampaň dlouhodobě podporuje.