Ochutnejte klasiku (zdarma), budete překvapeni

Ostrava – Janáčkova filharmonie Ostrava pořádá v době od 9. do 24. června 2013 ve spolupráci s vídeňskou agenturou Blue Danube Music Impresario Mezinárodní dirigentské kurzy. Do Ostravy přijede 19 studentů z celé Evropy, aby pod vedením finského dirigentského guru Jormy Panuly zdokonalovali své dovednosti. Na koncertech, které se uskuteční 12., 19. a 24. června od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy, můžete posoudit, jak se jim to daří. Vstup na koncerty je zdarma.

Dirigentské kurzy se na půdě Janáčkovy filharmonie nekonají poprvé – probíhají každoročně ve spolupráci s Pařížskou konzervatoří vedené Zsoltem Nagyem, v minulosti se v Ostravě také konaly kurzy pod vedením Johannese  Schlaefliho. Ale projekt takového rozsahu, jako je ten současný, se v Ostravě uskuteční poprvé. 

Jorma Panula se narodil ve Finsku, působil ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Filharmonie Turku (1963–1965), Filharmonie Helsinky (1965–1972) a Aarhus Symphony (1970–1973). Byl také častým hostem ve Finské národní opeře. Jako profesor vyučoval  dirigování na Sibelius Academy (1973–1994) a na Stockholm Royal Academy a Royal Acadamy v Kodani.

Studoval církevní hudbu a dirigování na Sibelius Academy. Jeho učiteli byli Leo Funtek, Dean Dixon, Albert Wolff a Franco Ferrara. Kromě dirigování se věnoval také komponování. Jeho opery Jaako Ilkka a River Opera jsou základem žánru později nazvaného „performance opera“ pro spojení hudby, vizuálního umění a umění každodenního života. Kromě toho skládal hudbu k muzikálům, církevní hudbu, na svém kontě má i houslový koncert, jazzové capriccio a spoustu vokálních děl.

Nyní hostuje jako dirigent nebo vede dirigentské kurzy po celém světě – včetně Paříže, Londýna, Amsterdamu, Moskvy, New Yorku, Tanglewoodu, Aspenu, Ottawy a Sydney. K těmto městům nyní přibyla i Ostrava.

Koncerty: DK města Ostravy, 12., 19. a 24. června

Vydáno pod