Kamion s humanitární pomocí dopravil do Ústeckého kraje základní potřeby

Luhačovice/Zlín - Už od brzkého rána nakládali zlínští hasiči kamion, který má pomoci lidem v Ústeckém kraji. Humanitární sbírku zorganizovalo společně s hasiči občanské sdružení Korunka Luhačovice. Zájem o pomoc byl enormní. Lidé od středy nosili potřebné věci do nejbližší hasičské stanice nebo na obecní úřady. Právě dobrovolní i profesionální hasiči pak dopravili všechnu sebranou pomoc do centrální zlínské stanice, odkud ji dnes před polednem odvezl kamion do povodněmi stiženého Ústeckého kraje.

„Lidé na naši výzvu o pomoc zareagovali téměř okamžitě a jsou velmi štědří. V současnosti ani nevíme, zda všechno do nákladního vozidla naskládáme a zda nebudeme ještě rychle shánět další kamion,“ řekla ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice Veronika Záhorská. Obavy se nakonec vyplnily a náklad se do jednoho vozu opravdu nevešel, tudíž zítra nebo v pondělí odjede od zlínské hasičské stanice druhý kamion.

Mezi nejdůležitější potřeby při úklidu v záplavové oblasti patří čistící prostředky, dezinfekce, saponáty, pracovní rukavice, holinky, kýble nebo pytle na odpad. Dobrovolníci uvítají také lopaty a stavební kolečka. Protože luhačovické sdružení Korunka má už s povodněmi své zkušenosti, ví, že se hodí i potřeby do domácnosti. Především pak základní nádobí, ložní prádlo, ručníky, osušky, deky, peřiny a základní hygienické potřeby od mýdla až po toaletní papír. Vítaná je rovněž balená voda i vitamíny.

Hovoří ředitelka Korunky Luhačovice Veronika Záhorská (zdroj: ČT24)

Podle slov Lenky Černé, ředitelky občanského sdružení Dobrovolnické centrum z Ústí nad Labem, budou potřeba i desítky pláštěnek, protože meteorologická předpověď varuje před silným deštěm a bouřkami. Dobrovolníci pracující v terénu se tak budou moci alespoň trochu před deštěm chránit.

Domov pro seniory Dobětice zase požádal o inkontinentní pomůcky. Někteří senioři, kteří sem byli evakuováni ze zaplaveného domova Velké Březno, totiž potřebují pleny. „Je to taková nestandardní potřeba a ani toho není potřeba hodně,“ uvedla Černá.

Patronem humanitární sbírky je populární herec Josef Náhlovský, který žije v Luhačovicích, ale své kořeny má i na Ústecku.