Stovky litrů nafty z poškozeného kamionu skončily v potoce

Olomouc – V olomoucké části Holice dopoledne uniklo do kanalizace 800 litrů nafty z protržené nádrže kamionu. Kanalizace ale ústí do místního potoka. Kvůli havárii tak museli na místo vyjet hasiči i pracovníci České inspekce životního prostředí a policie. Životní prostředí podle odborníků ohroženo nebylo.

Podle krajské policejní mluvčí Ireny Urbánkové řidič kamionu nádrž protrhl poté, co najel na obrubník. Stalo se tak kolem 9:00 v soukromém areálu firmy. Nafta pak začala stékat do kanalizace, která ústí do potoka. „Hasiči spolu s policií našli vhodné místo, kde by bylo možné hladinu potoka zasypat sorbentem a uniklou naftu jímat,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podle vedoucí oddělení ochrany vod olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Jany Bernátové podzemní či povrchové vody ohroženy nebyly.

Z jiného kamionu v Olomouci unikl olej

V Olomouci se dnes stala ještě jedna podobná nehoda. Na obchvatu Olomouce zhruba kilometr od kruhového objezdu u Globusu ve směru na Ostravu sjel kamion do příkopu a začal z něj unikat olej do vodoteče, která odvádí vodu z dálnice. Hasiči podle Hacsikové museli zachytit uniklý olej do připravené nádoby. O úklid se poté postarala správa silnic.