Prostějov čeká české finále, Štěpánka vyzve Veselý

Prostějov – Radek Štěpánek porazil v semifinále prostějovského challengeru Czech Open Rusa Tajmuraza Gabašviliho ve třech setech 7:5, 6:7 a 7:5. V posledním setu přitom český tenista prohrával už 1:4, ale nakonec si zajistil šanci bojovat o své třetí prvenství na prostějovském turnaji. V něm jeho soupeřem bude Jiří Veselý, který porazil německého hráče Petera Gojowczyka ve třech setech 6:2, 5:7 a 6:2. Prostějov tak čeká české finále.

„V žádném případě jsem nechtěl utkání ve třetím setu za stavu 1:4 zabalit. Měl jsem motivaci, aby byl alespoň jeden český hráč ve finále,“ řekl Štěpánek, který v Prostějově zvítězil v letech 2003 a 2004.

Radek Štěpánek
Zdroj: Julio Cortez/ČTK/AP

Osmadvacetiletý Gabašvili, který je momentálně na 144. místě žebříčku ATP, se stal v Prostějově postrachem favoritů. Ve druhém kole vyřadil obhájce prvenství Němce Floriana Mayera a ve čtvrtfinále zdolal i trojnásobného prostějovského vítěze a loňského finalistu Jana Hájka.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek, který je v žebříčku o 92 míst výše, už Gabašvilimu další překvapení nedovolil. „Bojoval jsem nejen za sebe, ale také za areál na Spartě, který je postižen povodněmi. A také léčím i sebe, neboť se mi po takovém obratu vrací psychická pohoda i forma,“ řekl Štěpánek, který slíbil polovinu prémií z Prostějova věnovat povodněmi postižené tenisové Spartě.

Štěpánek postoupil na Czech Open do finále, čeká ho Veselý (zdroj: ČT24)

Veselý zkusí překvapit zkušeného kolegu

Veselý vstoupil do utkání velice slibně, po jasně vyhraném prvním setu mu chybělo ve druhém setu za stavu 5:4 vyhrát své podání. „Bohužel se mi začaly v hlavě promítat myšlenky o důležitosti zápasu. Vítězství mě přiblížilo k první stovce světového žebříčku, a tím i ke startu v hlavním turnaji na US Open. Dal jsem sice tři esa, ale potom hrál hodně bojácně a set jsem ztratil,“ popsal Veselý nevydařenou koncovku druhého dějství.

Ve třetím, rozhodujícím setu pak získal dva brejky a hned prvním proměněným mečbolem rozhodl o osudu semifinále. Vyvrcholení prostějovského Czech Open tak obstarají dva čeští hráči challengeru – Štěpánek a Veselý. Mladší z tenistů a nastupující naděje uvedl, že proti Štěpánkovi, se kterým hrál dosud jen jednou v tréninku, vyrukuje s překvapením. „Ještě nikdy jsme spolu nehráli, pouze jednou jsme s Radkem trénovali. Pokusím se na něj něco vymyslet,“ usmál se.

Finále Štěpánek – Veselý začíná v Prostějově v 11:00 hodin.

Dvouhra - semifinále:

Štěpánek (ČR) – Gabašvili (Rus.) 7:5, 6:7 (4:7), 7:5, Veselý (ČR) – Gojowczyk (Něm.) 6:2, 5:7, 6:2.

Vydáno pod