Štěpánek vyhrál v Prostějově a věnoval 12 tisíc eur na zatopenou Spartu

Prostějov - Tenista Radek Štěpánek vyhrál potřetí v kariéře prostějovský challenger. Na jubilejním dvacátém ročníku turnaje Czech Open v českém finále porazil o patnáct let mladšího Jiřího Veselého 6:4 a 6:2.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek se na Hané radoval z titulu po devíti letech. Turnaj v areálu TK Plus ovládl rovněž v letech 2003 a 2004. „Jsem strašně rád, že jsem byl schopen fyzicky a zdravotně zvládnout pět zápasů v pěti dnech, a vítězství si moc cením. Na to, že jsem na padesáti šedesáti procentech, tak jsem tohle nečekal,“ řekl Štěpánek, který v lednu podstoupil operaci krční páteře a teprve se snaží vrátit do formy, v níž třeba loni v listopadu získal ve finále Davisova poháru vítězný bod. „Tohle je ta nejlepší léčba,“ usmál se.

Finále proti Veselému ovládl zkušenostmi a pestřejší hrou. V každém setu rychle získal náskok a diktoval tempo. Při prvním mečbolu udělal dvojchybu, ale při druhém výhru pečetil volejem. „Věděl jsem, že mi zezadu moc neublíží, a měnil jsem rytmus od začátku až do konce,“ řekl Štěpánek.

Za titul získal 15 300 eur (asi 394 000 korun) a větší část věnoval na obnovu zatopeného areálu pražské Sparty, jejímž je členem. Peníze dali také Lukáš Rosol, Němec Florian Mayer nebo Fin Jarkko Nieminen.

Před finále pobavili diváky svými stále precizními údery i legráckami Jiří Novák a bývalý první hráč světa Carlos Moya ze Španělska. „Hrajeme na čas,“ oddechoval Novák ztěžka po jedné výměně. Moya zahrál úder mezi nohama po vzoru Rogera Federera a Novák plácl přes ruce sudího, protože ukázal dobrý míč.

Na okruhu ATP vyhrál ve vzájemné bilanci Moya, vítěz grandslamového Roland Garros z roku 1998, nad Novákem 7:6. V Prostějově v utkání na jeden set zvítězil bývalý pátý hráč světa Novák 6:3 a pomyslně tak zápasy vyrovnal.

Challenger Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106 500 eur):

Dvouhra - finále: Štěpánek (5-ČR) - Veselý (ČR) 6:4, 6:2. Čtyřhra - finále: Monroe, Stadler (1-USA/Něm.) - Rosol, Kowalczyk (3-ČR/Pol.) 6:4, 6:4.

Vydáno pod