V Olomouci proběhne největší vědecký jarmark na Moravě

Olomouc – Univerzita Palackého v Olomouci opět chystá vědecký jarmark. „Vědu zábavnou formou představí v univerzitních prostorách, ulicích a městských parcích všech osm fakult. Veletrh vědy a výzkumu v olomouckých ulicích přitom dosud prezentoval převážně přírodovědné obory,“ upřesňuje mluvčí univerzity Radek Palaščák. Akce bude dvoudenní a uskuteční se 21. a 22. června. Hlavním tématem letošního veletrhu, který se poprvé konal v roce 2001, bude voda.

Lidé se mohou těšit na experimenty, chybět nebudou ani chemické pokusy pro nejmenší, fyzika v kuchyni, rýžování zlata, matematická kavárna nebo laserová laboratoř. „Humanitní obory zastoupí například Konfuciova akademie, výroba netradičních hudebních nástrojů nebo experimentální malba,“ uvádí Radek Palaščák.

Na veletrhu by se letos mělo objevit šest desítek stánků, a to nejen univerzitních, ale i ze středních škol z regionu. V duchu hesla projektu „Neděláme z vědy vědu“ se velká část stanovišť objeví ve veřejných prostorách, jako jsou městské parky a přilehlé ulice.

Věda a technika na dvorech škol
Zdroj: ČT24/Zdenka Černá

Návštěvníci si budou moci i zasoutěžit. Třeba ve skládání origami nebo v počítání pH půdy. Chybět nebudou ani populární chemické a fyzikální pokusy, škola sebeobrany či simulace syrského uprchlického tábora a podmínek života v něm.