Jankulovského rozlučku zhlédly vyprodané Bazaly, přijel i Gattuso

Ostrava – Vyprodané Bazaly se rozloučily s fotbalistou Markem Jankulovským, který beneficí slavnostně ukončil aktivní kariéru. Jeho výběr remizoval 4:4 s českou bronzovou reprezentací z mistrovství Evropy 2004. Vítězi Ligy mistrů z roku 2007 a dlouholetému českému reprezentantovi aplaudovalo na 20 tisíc diváků. „Nemám slov. Tohle jsem nečekal a chtěl bych poděkovat všem, kteří dneska přišli a kteří se na tom podíleli. Bylo to prostě skvělé a já jsem měl slzy na krajíčku,“ řekl Jankulovski.

Hold mu přijelo vzdát prakticky kompletní národní mužstvo, které na evropském šampionátu v Portugalsku před devíti lety vyválčilo bronz. Z pátečního kvalifikačního utkání proti Itálii přiletěli z Prahy i Petr Čech, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil a Tomáš Hübschman, přímo z valné hromady FAČR Karel Poborský a speciálem z Milána dorazili bývalí spoluhráči z AC Gennaro Gattuso, Giuseppe Favalli a Luca Antonini.

„Já jsem nad pozváním vůbec nepřemýšlel. S Markem jsem zažil spoustu radosti, byl to skvělý hráč do kabiny, za ty roky jsme si vytvořili kamarádský vztah. Kdybych měl jít do války, Marka bych si vzal do své armády,“ přiblížil novinářům Gattuso svůj vztah s Jankulovským.

Jankulovského rozlučka vyprodala Bazaly (zdroj: ČT24)

Dvacet tisíc fanoušků na ostravských Bazalech vytvořilo Jankulovskému loučení úžasnou kulisu, ve které bylo naměkko nejen hlavní hrdina, ale i jeho nejbližší rodina. Ostravský odchovanec si zahrál po poločasu za každý tým a v závěru pomyslnou štafetu symbolicky předal patnáctiletému synovci Draganovi, který kope za žáky Baníku.

„Pro mě to dneska byla obrovsky emocionální událost. Vidět Marka s jeho rodinou, ženou a dětmi, to jsou hodnoty, na které on věří celou tu dobu, co ho znám. Zní to jako fráze, ale je to opravdu tak,“ řekl Gattuso.

Bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd:
„Myslím, že taková akce u nás ještě nebyla, aby bylo na hřišti tolik kvalitních fotbalistů. Díky patří hlavně klukům z Itálie. Je vidět, jaký respekt si tam Marek vybudoval. Z takové benefice musel mít velkou radost.“

Zápas přinesl klasickou remízu, k níž přispěl parádní trefou z přímého volného kopu i Jankulovski. Šestatřicetiletý bývalý dlouholetý reprezentant, který naposledy hrál v říjnu 2011 proti Hradci Králové, chce v příštích dnech odjet na dovolenou a na ní přemýšlet o své budoucnosti. Výtěžek exhibice poputuje na mládež Baníku a charitativní účely.

Tým Marka Jankulovského - ČR Euro 2004 4:4 (2:2)
2. a 37. Kuka, 35. Samec, 45. Poštulka - 27. a 33. Baroš, 49. Jankulovski, 60. Nedvěd. Rozhodčí: Jirků. Diváci: 19 600 (vyprodáno). Hrací doba: 2x 35 minut.

Tým Marka Jankulovského: Baránek - Látal, Kováč, Favalli, Antonini - Lukeš, Gattuso, Slončík, Jankulovski - Kuka, Svěrkoš - střídali Samec, Poštulka, Sivok. Trenér: Lička.

Euro 2004: Čech - Grygera, Bolf, Galásek, Ujfaluši - Poborský, Nedvěd, Rosický, Šmicer - Baroš, Koller - střídali Lokvenc, Plašil, Týce, Hübschman, Heinz, od 40. Jankulovski. Trenér: Brückner.

Vydáno pod