České volejbalistky se v Brně radovaly z postupu na evropský šampionát

Brno - České volejbalistky potvrdily roli jasných favoritek a po druhém vítězství v baráži s Rumunskem postoupily na mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Carla Parisiho vyhrály odvetu 3:1 na sety. O postup musel  český tým tvrdě bojovat. Rumunky se po prvních dvou nevydařených setech probraly a zápas zdramatizovaly. Na zářijovém turnaji v Německu a Švýcarsku narazí ve skupině D ve Schwerinu na obhájkyně titulu ze Srbska, Polsko a Bulharsko.

Utkání mělo v úvodu podobný průběh jako první vzájemný souboj před týdnem v Craiově. České volejbalistky vstoupily do zápasu zcela suverénně. Získaly rychle desetibodový náskok, soupeřky přehrávaly ve všech směrech. Hlavní předností českého týmu byla precizní obrana na síti. Rumunsky působily hodně bezradně a bodovaly pouze po chybách domácích volejbalistek. V prvním setu, který trval pouhých 21 minut, se podařilo Rumunkám získat jen třináct bodů. Velkou předností českého celku byla i útočná produktivita, která se blížila padesátiprocentní úspěšnosti.

„Na soupeřky jsme byli dobře připraveni, měli jsme dobře přečtené jejich útočné akce. Projevilo se to v prvních dvou setech, kdy jsme hráli mnohem lépe než ony,“ uvedl po utkání trenér českých volejbalistek Carlo Parisi.

Podobný průběh měla i druhá sada, v níž Rumunky rovněž hodně zaostávaly v přesnosti svých útočných akcí. Jejich kombinační souhra se zlepšila až ve třetím setu, kdy stačily vykrývat na síti útoky protihráček. Český tým sice vedl 20:17, jenže za tohoto stavu zcela vypadl z herního rytmu. Rumunky šňůrou pěti bodů otočily výsledek a zvládly s přehledem i koncovku tohoto setu.

„Ve třetím setu jsme zřejmě podlehli za stavu 20:17 uspokojení a nečekali jsme, že mohou soupeřky klást tak tuhý odpor. Přestalo se nám dařit zakončení útočných akcí a měli jsme ve hře hodně zbytečných chyb,“ řekl kouč.

Z herní krize se dostávaly české hráčky jen s velkými obtížemi. Oproti úvodu zápasu ztratily na síle jejich útočné akce, které narážely do přesných bloků soupeřek. Vyrovnanou partii rozhodla až přesnější koncovka čtvrtého setu, ve které se podařilo českým volejbalistkám proměnit hned první mečbol.

ČR - Rumunsko 3:1 (11, 18, -23, 22)

Rozhodčí: Adler (Maď.) a Nederhoed (Niz.). Čas: 106 minut. Diváci: 500. Konečný stav baráže: 2:0.

Sestava a body ČR: Kossányiová 16, Plchotová 5, Havlíčková 23, Havelková 12, Monzoni 17, Mühlsteinová 3, libero Bednářová - Kvapilová, Pastulová, Rossi, Dostálová. Trenér: Parisi.

Vydáno pod