V okrajových částech Havířova se dokončuje kanalizace

Havířov – V Dolní a Prostřední Suché, Bludovicích a v části Dolní Datyně se dokončuje výstavba kanalizace. Jde o dosud největší investiční akci ve městě. „S kompletním dokončení se počítá letos na podzim,“ informovala mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Budovanou kanalizaci by mělo nově využívat více než tisíc domácností. První uživatelé už se připojují, ostatní by to měli zvládnout do konce letošního roku.

Město nabídlo vlastníkům kanalizačních přípojek bezúročnou půjčku, kterou je možné využít například k nákupu materiálu potřebného pro výstavbu přípojky ke kanalizaci. Zájemci si mohou požádat o půjčku 20 000 korun a výše s dobou splatnosti od roku a půl do pěti let. Zájem prozatím projevilo 24 obyvatel, kteří si chtějí půjčit více než milion korun.

Nová kanalizace
Zdroj: ČT24

V okrajových částech Havířova bude vybudováno kolem 35 kilometrů hlavních kanalizačních stok a několik kilometrů kanalizačních přípojek. Vybudovanou kanalizaci budou provozovat Technické služby města Havířova, které už nyní přijímají žádosti obyvatel o připojení. „Lidé teď začínají více se smlouvami chodit, i když největší nápor teprve očekáváme,“ uvedla Šárka Pětvaldská z technických služeb.

Město Havířov si od vybudování kanalizace slibuje nejen komfortnější bydlení, ale také přínos životnímu prostředí.