Soud znovu projedná fiktivní zákroky brněnské zubařky

Brno - Brněnský městský soud dnes znovu otevírá případ fiktivních stomatologických zákroků, které zdravotní pojišťovně vykazovala zubařka Jitka Farná. V původním zkráceném řízení jí soud uložil dvouletou podmínku, proti tomuto verdiktu ale podala odpor a nyní začíná klasické líčení. Policie jí prokázala dvaatřicet neprovedených zubních zákroků, kvůli nimž vznikla pojišťovnám škoda asi osmdesát tisíc korun.

K brněnskému městskému soudu dnes dorazila například zástupkyně největší tuzemské pojišťovny VZP, které lékařka údajně způsobila škodu šestatřicet tisíc korun. Předvolána byla také řada svědků - bývalých i současných pacientů Jitky Farné. I v jejich výkazech našla policie pochybení. Zubařka z Husovic jim například léčila zuby, které měli ve skutečnosti roky vytrhnuté.

Na pochybení brněnské zubařky upozornil v roce 2011 její pacient Michal Kincl, jenž ve svém zdravotním výkazu objevil zákroky, které ve skutečnosti nepodstoupil. Polisté proto začali vyslýchat i další svědky a ukázalo se, že jeho případ nebyl ojedinělý. Michal Kincl, který se ve skutečnosti půl roku nacházel v zahraničí, údajně opakovaně navštěvoval svoji zubní lékařku, která mu postupně opravila pět zubních kazů. Tak to alespoň naúčtovala pojišťovně.

Hovoří bývalé pacientky brněnské zubařky (zdroj: ČT24)

Nevykázala navíc jen opravu pěti zkažených zubů. Na konci roku 2011 vyúčtovala ještě další dvě zubní prohlídky, ačkoliv v té době už Michal Kincl navštěvoval jinou lékařku. Na svoji bývalou zubařku proto podal trestní oznámení.

Lékařka argumentovala nedůsledností zdravotní sestry, která v dokumentaci pochybila. „Může dojít k tomu, že je více pacientů stejného jména, a sestřička, která je nezná, může vytáhnout jinou kartu,“ tvrdila v minulosti Farná. Když ale policisté prokázali desítky dalších případů, soud jí neuvěřil. Dalším argumentem zubařky byl fakt, že kvůli mnohahodinové práci v ordinaci neměla čas vyplňovat potřebnou dokumentaci. Proto to často dělala až zpětně a jen podle paměti. Loni brněnskou zubařku potrestala dvacetitisícovou pokutou i Česká stomatologická komora. Některé zdravotní pojišťovny jí už také vypověděly smlouvu.

Zubní ordinace
Zdroj: ČT24

„S paní doktorkou jsem byla spokojená, ale mrzí mě, že dělala fiktivní zákroky na mém synovi. Má všechny zdravé mléčné zuby a nemá ani jednu plombu. Připadá mi absurdní tvrdit, že má zkažené zuby,“ posteskla si u dnes u soudu bývalá pacientka zubařky Farné. Ačkoliv osobní přístup zubní lékařky si většina jejich klientů pochvalovala, náhled do jejich zdravotního výkazu to většinou změnil. „Až poté, co nás kontaktovala pojišťovna, jsem zjistila, že poslední dva roky v dokumentaci vůbec neseděly. K paní doktorce jsem tou dobou už nechodila, přitom tam byly nějaké zákroky,“ připustila jedna ze svědkyň.

Podle zdravotních pojišťoven se podobně obohacují stovky lékařů. Jen výjimečně na to ale upozorní přímo pacient, který na svého doktora podá trestní oznámení. Často je však problematické prokázat úmysl takového činu. Přesto mezi pacienty roste zájem o pravidelné nahlédnutí do výkazu zdravotní péče. Jednou za rok mají klienti tuto službu od své pojišťovny zdarma. „V případě, že se na nás obrátí klient, který poukáže na chyby ve svém výpisu, požádáme další pacienty téhož lékaře o kontrolu svých výpisů a následně provedeme fyzickou revizi přímo v ordinaci,“ popsal před časem situaci ředitel brněnské pobočky Vojenské zdravotní pojišťovny Pavel Stejskal. Soud bude pokračovat 3. července, kdy budou předvolány zdravotní sestry.