KDU-ČSL si v Olomouci zvolila kandidáty pro volby do Evropského parlamentu

Olomouc – Lídrem KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu bude bývalý místopředseda lidovců Pavel Svoboda. Pořadí kandidátů pro volby do EP schválili účastníci celostátního sjezdu KDU-ČSL, který se koná v hanácké metropoli.

Dvojkou kandidátky se stala členka celostátního výboru strany Michaela Šojdrová, třetí místo na kandidátce připadlo Tomáši Zdechovskému z místní organizace KDU-ČSL v Hradci Králové. Čtvrtý post obsadil bývalý radní Jihomoravského kraje a někdejší místopředseda strany David Macek.  

Pavel Svoboda

Právník Pavel Svoboda pracuje jako vysokoškolský učitel v oboru právo Evropské unie. V předchozích letech zastával post velvyslance České republiky u Rady Evropy, předsedy Legislativní rady vlády nebo poradce ministra zahraničních věcí.

Pavel Svoboda chce v Evropském parlamentu zvýšit povědomost o křesťanské demokracii. „O těchto hodnotách tam není v poslední době moc slyšet, a přitom s nimi celá naše civilizace stojí a padá. Islamizace Evropy je jen důsledek opouštění křesťanských hodnot,“ míní Svoboda. Mezi další jeho priority patří zrušení daně z přidané hodnoty na potřeby pro děti či zlepšení informování obyvatel Česka o dění v EU. 

Z 240 platných hlasů získal Pavel Svoboda 134 hlasů. Pro druhou Michaelu Šojdrovou hlasovalo 98 delegátů. Tomáš Zdechovský obdržel 48 hlasů a David Macek 36 hlasů. 

Evropský parlament
Zdroj: ČT24

Volby do Evropského parlamentu se příští rok budou konat zřejmě 23. a 24. května, tedy pravděpodobně ve stejnou dobu jako volby sněmovní. Dosud měla KDU-ČSL v europarlamentu dvě místa, která zastávali Zuzana Roithová a Jan Březina.