Chladnou jeskyni Výpustek rozehřál koncert stovky hudebníků

Křtiny (Blanensko) – Ani teplota nepřesahující osm stupňů Celsia neodradila desítky návštěvníků od účasti na koncertu v jeskyni Výpustek v Moravském krasu. Dílo Carla Orffa Carmina Burana nastudovali pod vedením dirigenta Martina Franzeho sólisté Lenka Ďuricová, Marek Olbrzymek a Jiří Miroslav Procházka a sbory Virtuosi di Mikulov, brněnská Kantiléna a Kantila Křtiny.

Jeskyně Výpustek v Moravském krasu má výbornou akustiku. Právě proto netradiční prostředí umělce láká. „Dost často s jednotlivými sbory, které se tohoto projektu účastní, v prostorách Moravského krasu zpíváme. Akustika je tady příjemná a nemění se ani s příchodem návštěvníků,“ popsal dirigent Martin Franze. Vloni jeskyně hostila i koncert Hradišťanu.

Společný koncert v jeskyni přesto znamenal pro tři početné sbory zatěžkávací zkoušku. Vejít se sem muselo mimo jiné šest hráčů na bicí, dva klavíristé, tři vokální sólisté a stovka sboristů. „Měli jsme dopředu nazkoušené, jak sem všechny rozmístit. Jeskyně je naštěstí dost velká, vejde se sem až tisíc posluchačů. Nicméně v takovém počtu a s tolika nástroji jsme ještě nikdy předtím v jeskyni nezpívali,“ prozradil Franze.

NO COMMENT: Koncert v jeskyni Výpustek (zdroj: ČT24)

Podle správců jeskyni koncerty se stovkami diváků neublíží. „Jeskyně prodělala obrovský zásah člověka. Za 2. světové války tady byla podzemní továrna na výrobu leteckých motorů, Němci to celé vybetonovali. Dnes toho využíváme. Přímo na beton můžeme postavit nástroje i hudebníky. Dokonce i zdejší netopýři mají koncerty rádi,“ řekl s úsměvem vedoucí provozu jeskyně Výpustek Robert Dvořáček.

Navzdory chladu, který v jeskyni celoročně panuje, si výjimečný koncert pod taktovkou Martina Franzeho nenechalo ujít několik desítek lidí. Koncert má naplánované jen dvě reprízy – 31. srpna v Rajské zahradě v Mikulově na festivalu Kampanila a pak 13. listopadu v Besedním domě v Brně.