Déšť způsobil problémy na Jesenicku. Meteorologové hlásí další srážky

Ostrava - Vydatné deště a bouřky způsobily o víkendu problémy na Jesenicku. Pršelo tam od nedělního dopoledne do pondělního rána. Voda na několika místech zatopila sklepy. Hasiči zasahovali v České Vsi, Mikulovicích, Zlatých Horách, Bílé Vodě, Branné, Lipové-lázních a v Habarticích. „Ve všech případech se jednalo o zatopené sklepy vodou, která se valila z polí po silné průtrži mračen. Hasiči odklízeli nánosy bahna ze silnic, dvorů a zahrad, čistili kanály a propustky, monitorovali vodní toky a preventivně plnili pytle s pískem,“ informovala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Nejvíce problémů způsobily srážky v České Vsi. „Kvůli bleskové povodni nemohla voda odtékat ucpaným propustkem, a proto se valila mimo koryto, dostala se na cestu a dál přes most pokračovala k obydlím, kde vytopila dva sklepy v rodinných domech a způsobila velké laguny na zahradách,“ uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči odklonili vodu pomocí pytlů s pískem, ucpaný propustek uvolnili bagrem.

Silná průtrž mračen zaměstnala také hasiče v Mohelnici na Šumpersku, kde zaznamenali brzy odpoledne pět výjezdů. Kromě odčerpávání vody ze sklepů a garáží také pomáhali řidiči, jenž uvízl v laguně, která vznikla uprostřed křižovatky.

Meteorologové nadále předpovídají déšť nebo přeháňky či bouřky, které by mohly způsobit i lokální povodně. Pro pondělní večer a noc odhadují, že bude vydatně pršet ve východní části republiky. Oblačno a přeháňky nebo bouřky mají podle meteorologů lidé z Moravy a Slezska čekat i v úterý.

Ve střehu jsou i další obce. Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové je možné, že stoupnou hladiny menších toků. „V povodí Moravy máme všechny nádrže předpuštěné, a je v nich tedy dostatek prostoru pro zachycení případných zvýšených průtoků,“ řekla mluvčí.

Stavy vod v Moravskoslezském i Olomouckém kraji jsou však podle hydrometeorogolů stále v normálu. Zatím neplatí žádné povodňové upozornění.