Soud vrátil muže, který se 19 let skrýval, mezi živé

Jeseník - Muž z Jeseníku, který se téměř dvacet let skrýval na Vsetínsku, dostal zpět svou identitu. Jesenický soud zrušil usnesení, kterým ho v roce 2010 prohlásil za mrtvého. „Usnesení jsme zrušili na základě provedených důkazů, analýzy DNA a výpovědí matky a bývalé manželky,“ uvedl mluvčí jesenického soudu Miroslava Vyhlídalová.

Muž zmizel v roce 1994, v den kdy ho soud poslal do vězení za majetkovou trestnou činnost. Tehdy mu bylo 25 let. Policie po něm vyhlásila pátrání, ale nenašla ho. V roce 1997 soud v jeho nepřítomnosti rozvedl jeho manželství a o třináct let později ho na přání rodiny prohlásil za mrtvého. Jesenická policejní mluvčí uvedla, že celou dobu neopustil Českou republiku, žil v malé vesnici na Vsetínsku, oficiálně nikde nepracoval a živil se občasnými brigádami.

Co bude s jeho trestním případem, kvůli kterému se vzdal své identity, zatím není jasné. Motivem, proč nedávno opustil úkryt, vypravil se na úřady, aby si vyřídil doklady, byla podle policie lednová prezidentská amnestie. Jeho spis byl mezitím skartován. „Souzen byl u soudu v Bruntále, kde se pravděpodobně bude řešit otázka, zda se na něho vztahuje amnestie,“ uvedla Vyhlídalová.