Lidé v Opavě upozorňují radnici pomocí sms na problémy ve městě

Opava - Není nám to jedno, tak se jmenuje nový projekt, který spustila radnice v Opavě. Lidé se mohou sami podílet na tom, jak vypadá jejich město. Úředníky prostřednictvím sms zpráv upozorňují na nepořádek a problémy v ulicích. Radnice už přijala přes padesát podnětů. A polovinu z nich už vyřešila.

Na černou skládku kolem jednoho z kontejnerů v ulici Rybářská v Opavě upozornili sami občané. Pracovníci technických služeb ji odklidili.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Radnice přišla s novým projektem především proto, že si sami občané stále častěji stěžovali na nepořádek ve městě. Úředníci o něm jednoduše nevěděli.

„Chodí nám tak v průměru tři zprávy denně. Zabýváme se pouze těmi, které mají nějaký relevantní podnět,“ uvedla Lada Dobrovolná, mluvčí opavské radnice.

Takováto stížnost nenahrazuje tu klasickou, písemnou. Lidé tak nemohou čekat, že jim radnice na jejich podnět odpoví.

„My pouze sms zaregistrujeme a o tom, zda ta věc byla vyřízena, se člověk dozví pouze na webu, kde si může přečíst, zda jsme ten problém vyřešili,“ uvedla Lada Dobrovolná.

Pokud chce však někdo napsat stížnost a mít na ni odpověď s kulatým razítkem, musí přijít na radnici a stížnost fyzicky podat.

Jen z první týden fungování projektu přijali opavští úředníci zhruba padesát podnětů, dvacet pět z nich vyřešili okamžitě, další vyžadují dlouhodobější řešení.