Nezaměstnanost klesla, ale Moravskoslezský kraj se obává dalšího propouštění

Moravskoslezský kraj - I když nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla, situace je podle hejtmanství vážná. Hlavně kvůli krizím v ocelárnách Evraz a v OKD. Firmy chtějí prodávat některé své provozy a hrozí i jejich uzavření. Hejtman se už dohodl na jednání s vládou. Podle krajské opozice by ale měl spíše urychlit rozvoj nových průmyslových zón a připravit se na postupný útlum průmyslu v regionu.

Dvacet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, taková je teď situace v Moravskoslezském kraji. A i když nezaměstnaných bylo v květnu oproti dubnu méně o necelé dva tisíce, práci stále nemá přes osmdesát tisíc lidí. Vedení kraje se navíc bojí dalšího velkého propouštění. Nejistá situace je v OKD. Jejich doly projdou zátěžovými testy a společnost chce prodat Důl Paskov a ostravskou koksárnu. A na prodej je i ocelárna Evraz. Podle kraje by měl těmto firmám pomoci stát.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Rádi bychom absolvovali schůzku s premiérem. Scházíme se v pracovní skupině, abychom šli na jednání s přesnými čísly,“ uvedl Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Krajská opozice ale tvrdí, že zaspalo hejtmanství, protože připravuje pomalu nové průmyslové zóny.

ČSSD, nejsilnější strana v krajském zastupitelstvu, požaduje i změny v některých zákonech. Například aby firmy nemuseli platit vysoké poplatky za obnovitelné zdroje energie. A zatraktivnit pro velké zaměstnavatel by také chtěla podmínky takzvaných kurzarbeitů, tedy situací kdy zaměstnanec v případě, že jeho zaměstnavatel nemá zakázky, dostává část platu od státu.

„Dnes jsou podmínky nastaveny tak, že pro velké firmy jsou nezajímavé. Koneckonců ten zájem a čerpání finančních prostředků v tomto programu je malý,“ uvedl Bohuslav Sobotka, předseda strany.

Krajská tripartita teď připravuje podklady pro jednání s vládou. To by se mělo uskutečnit na přelomu června a července.

Vydáno pod