Lidé bojovali s přívaly vody. Na Opavě v Děhylově je opět pohotovost

Ostrava – První stupeň povodňové pohotovosti už není nikde v Moravskosleském ani Olomouckém kraji. Na Opavě v Děhylově na Opavsku však podle aktuálních hydrometeorologických údajů platí 2. stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Hladina Opavy dosáhla ve sledovaném bodě 271 centimetrů.

Včera vodohospodáři naměřili zvýšenou hladinu nad normální stav na Moravici v Brance u Opavy, na Opavě v Děhylově, na Lubině v Petřvaldu a v Osoblaze na Krnovsku. Bdělost platí stále v Jindřichově na Šumpersku a nově na Olešnici v obci Kokory v okrese Přerov.

V pohotovosti byli od úterního rána také hasiči i obyvatelé části Hradce nad Moravicí Žimrovice na Opavsku, kde se valila voda z nedalekých polí. Od rána tam stavěli hráze, aby ochránili domy. Voda zaplavila sklepy a zahrady asi deseti domů pod kopcem, do obytných částí se nedostala. „Dělali jsme, co jsme mohli. Na stavby hrází jsme použili asi osm set pytlů s pískem. Využili jsme i několik velkých gumopryžových vaků naplněných vodou a několik čerpadel,“ shrnul mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Další předpověď počasí je příznivá. Pršet by podle meteorologů nemělo.