Město dá olomouckému HFK milion, na 2. ligu to nestačí

Olomouc - Olomoučtí radní se rozhodli poskytnout druholigovému fotbalovému týmu HFK Olomouc dotaci milion a dvě stě tisíc korun. „Ještě to musí schválit zastupitelé,“ uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Vedení klubu, které se kvůli nedostatku peněz rozhodlo sestoupit do třetí ligy, žádalo město o jednou tolik peněz.

Radní budou s klubem dále jednat. Štědrá uvedla, že chtějí také vytvořit spaciální pracovní skupinu, která bude řešit budoucnost fotbalových klubů SK Sigma a HFK.

Třetímu týmu uplynulého ročníku druhé fotbalové ligy HFK Olomouc chybí v rozpočtu na příští sezonu zhruba čtyři miliony korun. Klub přišel o velkého sponzora, který v předchozích letech poskytoval několik milionů korun ročně, a nového zatím nesehnal. Šéfové HFK proto požádali radnici o dva a čtvrt milionů korun.

Stadion 1. HFK Olomouc
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Nepodařilo se nám naplnit rozpočet třináct milionů korun. K dispozici máme zhruba osm a půl milionu, takže musíme jít do nižší soutěže, která je finančně méně náročná. Je to bolestivé rozhodnutí, protože máme areál na druhou ligu, do které jsme se po tříletém boji dostali,“ řekl předseda představenstva HFK Vladimír Dostál.

Vedení už rozpustilo mužstvo a s hráči bude postupně jednat. Skončil také trenér Oldřich Machala, nahradí jej Jiří Derco. Uvolněné místo v druhé lize by měl zaujmout druhý tým Moravskoslezské fotbalové ligy, kterým je Frýdek-Místek. Jeho vedení zatím není rozhodnuto, zda nabídku na postup využije.

Zápas HFK - Ústí
Zdroj: Petr Janeček/isifa/MAFRA/

HFK po sestupu podle Dostála získá čas na to, aby konsolidoval finance a mohl poté začít uvažovat o návratu do druhé ligy.