Finanční úřad kontroloval firmy uprchlého podnikatele Pruse

Bohumín - Policejní vyšetřování tři sta padesáti milionového dotačního podvodu v bohumínské firmě Exelsior Group se komplikuje.Tvrdí to její majitel Radomír Prus, který se podle informací České televize skrývá před policií na Seychelech. Finanční úřad totiž nenašel žádné pochybení při čerpání peněz z Evropské unie. Státní zástupce ale trvá na trestním stíhání jak uprchlého Radomíra Pruse, tak jemu podřízených manažerů.

„Je to jasný důkaz nevinny“. Taková je reakce uprchlého podnikatele Radomíra Pruse, který Českou televizi opět zkontaktoval ze Seychel. Už dva měsíce se tam ukrývá před policisty. Ti do jeho firmy na recyklaci plastů v Bohumíně teď poslali kontrolory z finančního úřadu. Prus výsledky České televizi poslal. Žádné pochybení nebo manipulaci s tři sta padesáti milionovou dotací kontrola nezjistila.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„V dané kauze vám nemohu sdělit žádné podrobnosti, protože jsme vázáni zákonnou povinností mlčenlivosti,“ uvedla k problému Hana Imryšková, mluvčí Finančního ředitelství MS kraje.

Výsledky kontroly finančního úřadu žalobce nepotěšily. O zastavení vyšetřování Radomíra Pruse a jeho třech podřízených ředitelů firmy ale neuvažuje.

Podle slov státního zástupce Karla Kaldy se podmínky, za kterých bylo sděleno obvinění, nezměnily. Dotační podvod podle něj spočívá v uvedení nepravdivých skutečností už v žádosti o dotace.

Státní zástupce Radomíru Prusovi vzkazuje, ať se přestane skrývat a svou kauzu přijede do Česka vysvětlit osobně. A v tom je problém. Prus má obavu, že pokud se ze Seychel vrátí, půjde rovnou do vazby, kde už skončili manažeři jeho firmy. Žalobce už sice všem obviněným zmrazil jejich osobní účty u bank, firma s pobočkami na Slovensku a v Polsku ale jede dál. Jen v Bohumíně zaměstnává sto lidí.

„Udělali jsme nezbytná opatření, která vedou k absolutnímu snížení nákladů, které nám umožní dál financovat výrobu,“ uvedl Jiří Vavřík, ředitel, Exelsior Group, a.s.

Kdy a jestli vůbec se Prusův údajný podvod s dotacemi objeví u soudu, nechce zatím žalobce spekulovat.