Nad olomoucké chodníky se naklonila další římsa, statici uzavřeli část náměstí

Olomouc – Další dům s nestabilní římsou, která by mohla spadnout na chodník, našli statici v Olomouci. Domy kontrolují po předloňském pádu římsy, který v centru města zabil procházející ženu a podobném incidentu, který se stal loni a nikoho nezranil. Kolem budovy s narušenou statikou, kterou nyní odhalili kontroloři na rohu Horního náměstí a Pavelčákovy ulice, teď stojí ochranný plot.

Nebezpečný dům patří městu, které prozatím nechá římsu odstranit. Na její pád by totiž mohlo dojít kdykoli. „Odborníci zjistili poměrně značné vybočení části zdiva (střešní římsy). Na půdě je dlouhá trhlina, která svědčí o celkovém odtržení této části od zbytku nemovitosti. Nikdo z nás neví, jak dlouho by římsa v tomto stavu vydržela,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). Upozornil, že budova, která před čtrnácti lety prošla rekonstrukcí, působí na první pohled velmi zachovale. „Je to ukázka toho, že i dům, který zvnějšku vypadá perfektně a opraveně, může skrývat takové problémy,“ podotkl primátor.

O tom, co s římsou bude dál, rozhodne město po jednání s památkáři. Zatím ji nechá rozebrat, další postup ale musí památkáři schválit, jelikož je dům chráněn.

Budova na Horním náměstí je čtvrtá, kterou statici za poslední rok označili za závadnou. Loni na podzim zjistili, že má zchátralou střešní římsu radniční budova, později nařídili zabezpečit také budovu Krajinské lékárny a historický dům U Zlatého jelena. Intenzivní kontroly zahájili statici poté, co loni v říjnu spadla část štítové zdi polikliniky Spea v centru Olomouce. Nikdo při něm neutrpěl zranění, ale šlo o druhou podobnou havárii za pouhý rok – předloni na podzim zemřela pod sutinami procházející žena. Odborníci ze stavebního odboru magistrátu proto z veřejně přístupných míst vizuálně zkontrolovali 46 budov v centru města. Objevili špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo.