AVÍZO: Univerzita Pardubice se ve čtvrtek otevře zájemcům o chemii ze SŠ

Ve čtvrtek 13. června přivítá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice na své půdě zájemce o chemii. Středoškoláci si vyzkouší život vysokoškoláků na jednodenní akci „Staň se na jeden den studentem fakulty“.

Ve čtvrtek 13. června se z pětadvaceti studentů 3. ročníku Střední průmyslové školy chemické Pardubice stanou na jeden den opravdoví vysokoškolští studenti. Na fakultě je pro ně připraven zajímavý program v laboratořích čtyř kateder a jednoho ústavu. Na zvoleném pracovišti tak absolvují speciální jednodenní program, který jim umožní nahlédnout do vysokoškolského studia. A aby byl život vysokoškolského studenta „na zkoušku“ kompletní, čeká účastníky oběd v univerzitní menze a návštěva univerzitní knihovny.

Program začne dopoledne v 9 hodin společnou přednáškou proděkana pro pedagogické záležitosti prof. Ing. Petra Kalendy, CSc. Po ní se studenti rozdělí do skupin dle zvolené katedry nebo ústavu a na nich stráví zbytek dne.

„Studenti a studentky vybírali celkem z pěti pracovišť. Budou mít možnost seznámit se na jednotlivých katedrách např. s využitím optické mikroskopie, se zjišťováním energetické hodnoty potravin a paliv nebo měřit povrchové napětí. Jiní se seznámí se syntézou speciálních anorganických skel a provedou experimenty např. ve vakuu. Na Katedře polygrafie a fotofyziky si zkusí zhotovit poster a následně tisk na archovém ofsetovém stroji. Poslední skupina se naučí měřit velikosti částic, odbourávat organické znečištění ve vzorku odpadní vody nebo monitorovat vybrané škodliviny v pracovním prostředí,“ odhaluje program pěti skupin budoucích jednodenních vysokoškoláků Ing. Iva Ulbrichová, CSc., organizátorka akce na fakultě.

„Studenti díky této akci získají jedinečnou příležitost poznat studium na fakultě na vlastní kůži, seznámit se s fakultním prostředím a vyzkoušet si práci v moderně vybavené laboratoři,“ doplňuje.

Zážitkovou populárně-naučnou akci „Staň se na jeden den studentem fakulty“ pořádá Univerzita Pardubice v rámci projektu Brána vědě/ní otevřená – BRAVO.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice

Vydáno pod