Probíhala další jednání o úsporách v OKD

Ostrava - Majitel OKD, firma NWR, dnes v Ostravě odborářům těžební společnosti oznámila, že chce výrazně ušetřit. Situace na trhu s černým uhlím je podle NWR kritická a těžaři se chtějí vyhnout hromadnému propouštění. Úspory budou hledat na mzdách i provozních nákladech, dál zvažují prodej Dolu Paskov.

Ještě před dvanácti dny to vypadalo na velké vítězství odborářů nad vedením společnosti. Horníci si vybojovali příplatky na dovolenou a věřili, že za pár dnů se domluví i na růstu mezd.

Dnes se karta obrátila. Lidé z vedení společnosti NWR, která OKD vlastní, přijeli na jednání s odboráři s jasným vzkazem: šetřit budeme a výrazně!

„Za poslední dva roky klesla cena uhlí o padesát procent. Ceny, za které dnes OKD prodává uhlí, jsou dnes nižší než náklady, za které vytěží,“ uvedl Gareth Penny, předseda představenstva NWR.

„Dohodli jsme se na tom, že budeme muset přehodnotit veškeré věci, které se týkají kolektivní smlouvy. Budeme muset otevřeně říci, že už to není špatné, ale že to je kritické,“ informoval Jaromír Pytlík, předseda Sdružení hornických odborů OKD.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Prvním opatřením jsou mzdy. NWR chce šetřit na mzdách. Ve hře je snižování platů, rušení příplatků nebo jejich navázání na hospodářské výsledky firmy. O všem ale bude firma dál jednat s odboráři.

Druhým opatřením je omezení režijních nákladů. Sídlo firmy se kvůli úsporám přestěhuje z centra Ostravy do areálu Dolu Darkov v Karviné.

Třetím opatřením je prodej majetku. NWR už nabídla k prodeji Ostravsko-karvinské koksovny a dál zvažuje prodej všech provozů Dolu Paskov.

Velké hloubky a nízké sloje, ve kterých je zapotřebí speciální technika, to je důvod, proč je těžba v Dole Paskov jedna z nejdražších z celého ostravsko-karvinského revíru.

A strach o zaměstnanost i peníze mají obce v okolí Dolu Paskov. Za každou vytěženou tunu dostávají od OKD příspěvek do obecní kasy. Staříč si tak ročně přilepší přibližně osmi miliony korun.

Ve firmě OKD pracuje sedmnáct tisíc lidí. O jejich budoucnosti bude společnost NWR rozhodovat v červenci, kdy chce navrhnout úplně novou  kolektivní smlouvu.