Frýdek-Místek zavedl ve vyloučených lokalitách domovníky

Frýdek–Místek - Bývalý policejní prezident Petr Lessy chce zvýšit bezpečnost ve Frýdku-Místku. Obor bezpečnostních rizik a prevence kriminality, který na magistrátu už půl roku vede, provedl mezi obyvateli průzkum o bezpečnosti ve městě. V problémových lokalitách zavádí funkci romského domovníka. Získal na ně dotaci z ministerstva vnitra.

Na ulici Míru žijí hlavně Romové. I přesto, že je to podle policejních statistik místo s minimální kriminalitou, frýdecko-místečtí obyvatelé ho podle průzkumu magistrátu považují za nejnebezpečnější ve městě.

Aby se obyvatelé Frýdku-Místku cítili v této lokalitě bezpečněji, rozhodl se magistrát zřídit v těchto domech funkci romských domovníků.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jedním z nových domovníků je i Rudolf Bongilaj. Jeho hlavním úkolem je dohlížet na pořádek v domech i jejich okolí. Měsíčně dostane na čtyři tisíce korun.

„Je vždycky lepší, když tady máte lidi, kteří pochází přímo z komunity a jsou to lidé, kteří tam mají určitý respekt a autoritu. Potom se tam některé věci mnohem lépe prosazují,“ uvedl Petr Lessy.

Romský aktivista Kumar Vishwanathan to vítá. Podle něj totiž Romové byli odjakživa závislí na autoritách, ty ale v současné době chybí. Nahradit je můžou právě domovníci.

Domovníky má ve vyloučených lokalitách i centrum Ostravy. Ne vždy jde o Romy.

„Spolupráci zatím hodnotíme velmi kladně, domovníci jsou velmi aktivní,“ uvedla Petra Bernfeldová, místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu.

S domovníky jsou spokojeni i na Zlínsku. Naopak v Pardubicích projekt po roce skončil neúspěchem. Lidé o takovou práci neměli zájem. Rudolf Bongilaj ale věří, že svou funkci zvládne.