Vodní záchranáři soutěžili na Slezské Hartě

Slezská Harta - Na Slezské Hartě už po patnácté soutěžili vodní záchranáři. Neoficiálního mistrovství České republiky se zúčastnilo šestnáct týmů. Soutěž vznikla jako reakce na povodně v roce 1997 a pomáhá hasičům v tom, aby mohli porovnat své schopnosti zasáhnout při záplavách.

Nemusely z ní nikoho vytahovat, přesto se jeden po druhém vrhaly záchranářské týmy do chladné vody Slezské Harty. Nešlo sice o lidské životy, zato o body a dobrý čas a hlavně prestiž.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Celkově hasiči dnes na vodní hladině plní devět disciplín. Mezi ty základní patří záchrana tonoucího z vodní hladiny,“ uvedl Jiří Patrovský, ředitel územního odboru HZS MSK Bruntál.

Dokazovat museli i přesnost a dobrý odhad, a to když házeli záchranné kolo tonoucímu.

Pak museli dokázat, že umí člověka nejen vytáhnout z vody, ale poskytnout mu i první pomoc.

Nejzajímavější a nejatraktivnější disciplína je pro soutěžící záchranáře slalom.

A to nejtěžší je čekalo nakonec - plavání se zátěží ke břehu. Místo figuranta ale museli odvléct do cíle naplněné barely.

První místo obsadili záchranáři z Krnova a po dvou letech tak neoficiální titul nejlepších vodních záchranářů v zemi vrátili do Moravskoslezského kraje, kde působí jediný tým v Česku zaměřený na pomoc při povodních. Právě ty z roku 1997 přinutily hasiče podobnou soutěž uspořádat.

„Pro nás je důležité, aby hasiči s touto technikou cvičili a my zjistili, jak je úspěšná jejich příprava,“ uvedl Vladimír Vlček, náměstek ředitele HZS MSK.

Ti nejlepší vodní záchranáři se teď hlavně chystají na podzimní mezinárodní cvičení na Slovensku.