Janáčkův máj skončil

Ostrava - Renomovaní umělci s excelentními výkony ukončili letošní Janáčkův máj. Na závěrečném slavnostním koncertu předního českého festivalu klasické hudby zazářila pod taktovkou Libora Peška a za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK Dagmar Pecková.

Janáčkova skladba „Záře od milého“ se vybaví naší přední mezzosopranistce vždy, když se řekne Janáčkův máj. Na jeho letošním ročníku se předvedla ale s jiným repertoárem – s Wagnerovými Písněmi na texty Mathildy Wesendonckové.

„Wagnerova muzika je pro mě obrovskou výzvou a mám pocit, že jsem se pro ni narodila aspoň tak, jako pro Mahlera. Speciálně písně na slova Mathildy mají možnost obrovského výrazu a krásnou duši,“ uvedla Dagmar Pecková.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Wagner, Mendelssohn-Bartoldy a Berlioz byli na programu závěrečného koncertu a naplnili sál do posledního místa. Vyprodána nebyla jen malá hrstka koncertů 38. ročníku.

„Janáčkův máj si vydobyl naprosto přední místo mezi festivaly v Čechách a věřím, že i v oblasti střední Evropy má velice důležité postavení,“ uvedl dirigent Libor Pešek.

Letos zaujal třeba věhlasný houslista Augustin Dumay, nejlepší světová violistka Tabea Zimmermann nebo fenomenální klavírista Garrick Ohlsson. Pořadatelé se tak museli vypořádat i s hvězdnými manýry.

„Na poslední chvíli jsme museli měnit ubytování jednoho dirigenta, museli jsme shánět dámské punčocháče, museli jsme vyjít vstříc dirigentovi, který chtěl banán před koncertem,“ uvedl Jaromír Javůrek, ředitel festivalu.

Příští 39. ročník Janáčkova máje bude ve znamení především české hudby, a to od baroka až po současný džez. Chybět ale nebude ani hudba světová.