Už rok si pacienti mohou vybírat svého operatéra. Zájem ale nemají

Brno – Možnost vybrat si za příplatek specialistu, který bude pacienta vyšetřovat či operovat, nebo jiné nadstandardní služby, zavedlo ministerstvo zdravotnictví přesně před rokem. Možnost ale využívá jen zlomek pacientů, shodují se jihomoravské nemocnice. Daleko větší zájem mají nemocní o lepší pokoje, jídlo nebo přístup k internetu.

Za rok si za odlehčenou sádru ve Fakultní nemocnici u sv. Anny připlatilo jen devět pacientů, v blanenské nemocnici dokonce ještě o jednoho méně. Vůbec nejčastěji si pacienti připlácí za nadstandardní nitrooční čočky. „U nás si je vybírá více než 70 procent pacientů. Nemocnice z těchto příplatků získala bezmála 1,2 miliony korun,“ řekl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Podobnou zkušenost mají také ve Fakultní nemocnici Brno. Během uplynulého roku díky nadstandardním službám do pokladny přiteklo 2,2 milionu korun, z toho absolutní většinu – 2,1 milionu korun – tvořily právě příplatky za lepší oční čočky. Oko se po zákroku rychleji hojí a pacienti se tak mohou dříve vrátit do běžného života. Do trojice nejžádanějších nadstandardních služeb se probojovala ještě očkování, zisk pro nemocnice se ale pohybuje maximálně v řádech několika tisíc korun.

Zájem o operatéry je ještě mnohem nižší. Svého operatéra si například ve Fakultní nemocnici Brno vybralo jen deset pacientů. Úplně první byla až vloni v listopadu osmašedesátiletá Hildegarda Krupanská. Do nemocnice přišla s vážným aneuryzmatem na mozku a chtěla jediné – přežít bez následků. Svého pozdějšího zachránce Viléma Juráně předtím neznala. Nemocnici ale požádala, aby si mohla zaplatit za nejzkušenějšího operatéra. Toho také za peníze dostala. Dnes sama říká, že možnost vybrat si svého lékaře je k nezaplacení. Celkem fakultní nemocnice díky této službě vydělala 110 tisíc korun.

Zájem pacientů nezaznamenali ani lékaři v brněnské Úrazové nemocnici. „Je to možná i otázka financí. Lidé mají pocit, že si platí zdravotní pojištění a za to by měli dostávat kvalitní službu,“ myslí si ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Řada zdravotnických zařízení, která se před rokem rozhodla se zavedením služeb počkat, je nakonec zavedla jen v okleštěné podobě nebo vůbec – příkladem je třeba vyškovská nemocnice. „Pokud se nechá lékař klientkami najímat, tak potom bude šéf oddělení provádět řadu jednoduchých zákroků jen proto, aby je dělal pan primář, ovšem navíc bude vytížen i složitými výkony,“ vysvětlil primář Gynekologicko-porodnického oddělení vyškovské nemocnice Josef Eim.

Nemocnice napříč krajem se shodují, že víc peněz jim nadstandardní služby, které uzákonilo ministerstvo, do rozpočtů nepřinesly. Přesto je ale zrušit nechtějí.

Pacienti si raději připlatí za lepší pokoj nebo internet

O několik milionů korun si naopak nemocnice přilepší díky službám, které pacientům nabízí ze své vlastní iniciativy. Jde třeba o samostatné pokoje se sociálním zařízením, výběr z několika jídel nebo připojení k internetu. „Aspoň člověk nějak zabije čas. Hledám si tam všechno možné, co mě zajímá,“ řekl pacient Radek Rez, kterého čeká ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně operace. Na samostatném pokoji, za který si také připlatil, stráví nejméně týden.

Jasno v tom, že chce samostatný pokoj s vlastním sociálním zařízením, měla i pacientka vyškovské nemocnice Martina Sladká. Za jednolůžkový pokoj si připlatila i podruhé. „Je to sice finančně náročné, ale stojí to za to. Když jsem si měla poprvé vybrat, jestli půjdu na nadstandard, nebo dostanu od manžela za porod dcery prstýnek, tak jsem neváhala a rozhodla se pro pokoj. Po této zkušenosti jsem se napodruhé ani nemusela rozmýšlet,“ řekla Sladká.

Na vyškovském gynekologicko-porodnickém oddělení nabízí pacientkám nadstandardní pokoje více než patnáct let. „Začínali jsme se dvěma a postupně to narůstalo až na současných třináct. Po celý rok jsou vytížené zhruba z devadesáti procent,“ potvrdil primář Josef Eim.

Nemocnice nabízí pacientkám v novorozenecké části oddělení i apartmán, kde může bydlet celá rodina. Zaplatí za něj 1100 korun denně.

Úplný luxus si pak pacienti mohou dopřát na soukromých klinikách. Na pokoji mají k dispozici sejf, minibar nebo klimatizaci – jedna noc je ale vyjde na tři tisíce korun.

Nadstandardy tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)