Přestavba Trojhalí se kvůli penězům protáhne

Ostrava - Renovace ostravského Trojhalí, které má být jednou z výstavních prostor nové městské galerie, je zastavena. Přestavba na nové multifunkční centrum za zhruba 180 milionů je ohrožena kvůli nedostatku peněz. Stavební firma vyčerpala objem financí, který je možné uvolnit na takzvané vícepráce. Další stavební úpravy se musejí znovu soutěžit

„Trojhalí bylo vysoutěženo za extrémně nízkou cenu oproti projektové ceně. Projekt nepamatoval na věci, které nebyly viditelné, ale jak se časem ukázalo, musejí se udělat,“ vysvětloval primátor Ostravy Petr Kajnar. Dodal, že další vícepráce, které jsou nutné, tak město musí zadat zvlášť.

Původně se předpokládalo, že Trojhalí bude veřejnosti zpřístupněno už letos na podzim. Památkově chráněné objekty Trojhalí jsou jediné, které zůstaly na území bývalé koksovny. Trojhalí tvoří dvě haly bývalé elektrocentrály a jedna hala někdejší ústředny. Architektonické řešení budov zpracoval architekt Josef Pleskot. Objekt někdejší elektrocentrály by se podle Pleskotova návrhu měl změnit na průchozí zastřešené náměstí. Rekonstruované prostory budou zhruba stejně velké jako centrální ostravské Masarykovo náměstí.

Budou se využívat například pro pořádání trhů, jarmarků, koncertů, debat, výstav nebo pro sportovní aktivity. V objektu ústředny pak vzniknou multifunkční tělocvičny se zázemím pro skladování sportovního vybavení.