V brněnských zahradách potkáte neviditelnou plastiku a uslyšíte hudbu slunce

(Brno) - Mezinárodní hudební festival Expozice nové hudby letos návštěvníky zavede do brněnských zahrad. Nabídne originální spojení venkovního prostoru, přírodních živlů a hudby. Festival odhalí, jak zní exotické rostliny, makrobiotická kuchařka nebo pětadvacetimetrová struna.

Hlavním tématem letošního ročníku Expozice nové hudby je spojení přírody a hudby. Šestadvacátý ročník tak částečně vyměnil prostory koncertních sálů za zahrady po celém Brně. Díky tomu nese podtitul Zvučící zahrady. „Expozice nové hudby nabízí možnost nejen zjistit, jak vypadají zahrady významných osobností či zahrady přiléhající ke slavným vilám, zahrady měšťanské i zcela nové, ale především si můžete zahrady poslechnout,“ uvedl dramaturg festivalu Viktor Pantůček.

Rozezvučí se například zahrada vily Tugendhat, zahrada Jurkovičovy vily, zahrada pod hradbami na Špilberku, Místodržitelská zahrada v Denisových sadech, botanická zahrada u přírodovědecké fakulty, Památník Leoše Janáčka či arboretum Mendelovy univerzity v Černých Polích. Hudební instalaci, která bere inspiraci v genetických pokusech Johanna Gregora Mendela s hrachem, zase mohou zájemci spatřit a slyšet ve starobrněnském opatství.

No comment: Dílo Gordona Monahana v Brně (zdroj: ČT24)

Největší rozruch ale budí venkovní projekty. V zahradě vily Tugendhat jsou například strunami spojené dva klavíry. Struny se rozeznívají pomocí větru a mění tak zvuk klavíru. V zahradách pod Špilberkem je zase neviditelná plastika. Jedná se o zvukovou instalaci, která vytváří dojem masy zvukových vln. Posluchač tam může hudbu i cítit. U Jurkovičovy vily zase rozeznívají zahradu reproduktory napájené sluneční energií.

Hudební instalace jsou z většiny přístupné zdarma. Na jejich zhlédnutí budou mít zájemci šanci nejspíš až do poloviny prázdnin. Festival bude probíhat do neděle. Na programu jsou kromě venkovních instalací i koncerty. Například v sobotu se posluchači mohou těšit na projekt reflektující dílo Leoše Janáčka od Alessandroá Bosettiho a Chrise Abrahamse.

No comment: Včerejší představení Nápěvy domova (zdroj: ČT24)