Soud zahájil exekuci na Přednádraží. Znalec oceňuje majetek

Ostrava - Soud zahájil exekuci proti majiteli domů v ostravské lokalitě Přednádraží, firmy Domy Přednádraží. Do konce června by měl být dokončen znalecký posudek, který určí cenu tohoto majetku. Přednádraží je v posledních měsících dějištěm protestů Romů a různých aktivistů, kteří upozorňují na nedostatek sociálních bytů, ze kterého těží především majitelé předražených ubytoven.

Soud o exekuci v Přednádraží rozhodl na základě návrhu Ostravských vodáren a kanalizací, kterým společnost podle Exekutorské komory dluží několik set tisíc korun. „Znalec nyní intenzivně pracuje na ocenění objektů. Vše tedy probíhá podle původních odhadů. Dražba se bude konat elektronicky, dojít by k ní mělo o letních prázdninách,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová.

Dodala, že dlužník s exekutorským úřadem sice komunikuje, jednání podle ní ale nevedou ke konstruktivnímu řešení problému. „Pokud by firma nabídla adekvátní splátkový kalendář, soudní exekutor by ho nepochybně přijal. Je přístupný dohodě, ačkoliv zákon de facto nezná pojem splátkový kalendář v exekuci. Dlužník však v tomto smyslu nekoná,“ uvedla Báčová.

Majitel domů v Přednádraží Oldřich Roztočil naopak tvrdí, že měl snahu exekutorovi splátkový kalendář nabídnout, ale kvůli špatné komunikaci neuspěl.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí lokalitu opustit, protože domy jsou nebezpečné. Většina lidí odešla, ale někteří v posledním obývaném domě číslo osm dodnes bydlí. Právě pro tyto obyvatele se nyní občanské sdružení Vzájemné soužití snaží zajistit jiné bydlení. Podle ředitele sdružení Kumara Vishwanathana, který se tamním lidem snaží pomáhat, je nyní prioritou najít bydlení sedmi rodinám, tedy 28 lidem.

„Všichni chtějí pryč, protože už to trvá hodně dlouho. Zásadní věc je problematická a nefunkční kanalizace, u níž stále není jasné, komu patří. Takže se ve své podstatě jedná o neřešitelnou situaci,“ řekl Vishwanathan. Dodal, že možné bydlení se nyní rýsuje pro čtyři rodiny.

Vydáno pod