Zdeněk Bakala zvažuje prodej části bytů

Moravskoslezský kraj - Společnost RPG byty by mohla prodat část z téměř čtyřiceti pěti tisíc bytů jinému investorovi. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to naznačil spolumajitel firmy Zdeněk Bakala. Zástupci Sdružení nájemníků jsou z tohoto kroku překvapeni. S firmou totiž jednají o prodeji bytů jednotlivým nájemníkům. Podle ekonomů ale doba na výhodný prodej už pominula.

Ostrava, Havířov, Karviná, všude tam a ještě v dalších městech bydlí desítky tisíc lidí v nájmu u stejného majitele. Bývalé byty OKD, firma RPG byty, je největším pronajímatelem v zemi. Její část bude možná na prodej.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Teď jsme v zásadě v situaci, kdy hodnota, kterou jako akcionáři ještě umíme vytvořit, už pravděpodobně není tak vysoká jako v minulosti. Proto je třeba začít přemýšlet o tom, kdy a jak tuto investici realizovat,“ uvedl Zdeněk Bakala.

Jenže nájemníci, kteří na prodej bytů do osobního vlastnictví čekají už léta a dokonce se kvůli tomu soudí, osloveni nebudou. Předseda jejich sdružení Roman Macháček přitom tvrdí, že o převodu za výhodnější ceny právě s RPG vede jednání. Myšlenka na prodej části bytů jednomu investorovi jej proto zaskočila.

„Mohlo by to dopadnout tak, jak už to udělala Bakalova skupina jednou na Kladensku, kde prodali bytový fond a ten byl následně rozprodáván nájemníkům za tržní ceny. Nájemníci se tam ocitli v zoufalé situaci,“ informoval Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

Podle Zdeňka Bakaly firma investovala do jednoho bytu průměrně čtvrt milionu korun. Jaký podíl by si RPG po prodeji ponechala, Bakala neupřesnil.

„Komentovat směr úvah našich vlastníků nám v této chvíli nepřísluší. Z tohoto pohledu se pro naše nájemníky nic nemění,“ informoval Petr Handl, mluvčí RPG byty.

Společnost RPG vlastní na severu Moravy zhruba čtyřicet pět tisíc bytů. Přitom každý patnáctý z nich je prázdný.

Právě převis nabídky volných bytů nad poptávkou přitom podle ekonomů RPG jako prodávajícího znevýhodňuje. Pokud by chtěl prodat, musel by s cenou zásadně dolů.

Kdy by případný prodej části bytů RPG proběhl, zástupci firmy ani Zdeněk Bakala neupřesňují. Podle odborníků mají teď bývalé byty OKD hodnotu od třiceti do čtyřiceti miliard korun. 

Vydáno pod