Umění schizofreniků dorazilo do Ostravy

Ostrava - „Jsem jako ty“, to je putovní výstava, která je tento týden k vidění v ostravském obchodním centru. Nechává nahlédnout do světa i duše lidí se schizofrenií. Má pomoct vyvrátit negativní mýty, které o schizofrenicích ve společnosti kolují.

Marie Farná ze Studénky píše básně a získala už devět literárních ocenění. Její manžel kreslí. Oba přitom trpí schizofrenií.

„Jsem naprosto dezorientovaná, neorientuju se v čase ani v prostoru, v tom stavu člověk ani neví, jak se jmenuje, protože je úplně mimo,“ komentovala svou nemoc Marie Farná.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Umění je u pacientů se schizofrenií často prostředkem, jak okolí ukázat, co prožívají a jak vnímají svět kolem sebe.

Českou republikou putuje od května výstava uměleckých děl, jejichž autory jsou právě lidé se schizofrenií. Teď díla dorazila do Ostravy.

Originální kresby a malby s osobitým nábojem vytvářené neprofesionálními umělci, to je tzv. syrové umění neboli art brut.

„Umění je pro ně ventil emocí, oni mnohdy bojují s tím, že slyší hlasy, vidí nereálné vjemy, které my nevidíme,“ uvedla Hana Brychtová, organizátorka výstavy „Jsem jako ty“.

Osvětová výstava má pomoct otevřít zdravým lidem oči, aby se na schizofreniky nedívali skrz prsty.

„To onemocnění na člověka přináší nálepku, že může být nebezpečný a oni nebezpeční nejsou, jsou schopni se normálně začlenit do života,“ informoval Martin Hýža, lékař, Oddělení psychiatrie FN v Ostravě.

Svůj svět se rozhodli všem ukázat i manželé Farní. I oni svá díla pravidelně vystavují, teď třeba v ostravské městské knihovně.