Janáčkovy Hukvaldy zahájí Pavel Haas Quartet

Ostrava - Janáčkovým koncertem č. 1 v podání souboru Pavel Haas Quartet začne 22. června na hradu Hukvaldy Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. „Jde o světově proslulé komorní těleso, které patří k absolutním špičkám ve svém oboru.,“ uvedla Bohdana Rywiková, předsedkyně Fondu Janáčkovy Hukvaldy, který festival pořádá. Podotkla, že Pavel Haas, po kterém se těleso jmenuje, patřil k nejnadanějším žákům geniálního skladatele Leoše Janáčka, který se 3. července 1854 narodil právě v Hukvaldech.

Festival v jeho rodišti má letos dvacátý ročník. „Jubilejní festival potrvá měsíc a nabídne sedmnáct koncertů a divadelních představení, také tři doprovodné programy,“ řekla Rywiková. Festival se od začátku zaměřuje na hudbu symfonickou, instrumentální a komorní, také na divadlo a operu. Produkce budou nejen na Hukvaldech, ale také na zámku ve Frýdku-Místku, v Piaristickém klášteře v Příboře a v kostele v Rychalticích.

Leoš Janáček
Zdroj: ČT24

Stálým hostem hudebních slavností na Hukvaldech je Janáčkova filharmonie Ostrava, která letos zahraje vedle Janáčka také hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Například Filharmonie Brno přednese Janáčkovu symfonickou báseň Taras Bulba a Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka. „Ze Slovenska k nám zavítá vynikající orchestr Quasars Ensemble, v jehož podání si poslechneme mimo jiné Sinfoniettu Benjamina Brittena,“ informovala Rywiková.

Setkání se členy souboru Pavel Haas Quartet k mezinárodním úspěchům a předání Platinové desky Supraphonu se uskutečnilo 10. října v Praze. Zleva Eva Karová, Peter Jarůšek, Veronika Jarůšková a Pavel Nikl.
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Divadelní představení zahraje na hradě mimo jiné soubor Divadla loutek Ostrava. Přijede s Těsnohlídkovým příběhem Liška Bystrouška, který Janáčka inspiroval k jeho slavné opeře. Státní opera Bánská Bystrica zase přiveze své nové nastudování opery Umberta Giordana Fedora.

Celý program festivalu a další organizační informace najdou zájemci na těchto stránkách:  http://www.janackovyhukvaldy.cz/cz/festival/program-festivalu/

Vydáno pod