Nemocnicím chybí mladí dárci krve

Olomouc - Nemocnicím chybí noví mladí dárci krve. Například na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci jich za celý loňský rok přišlo jen asi osm stovek. V minulých letech tu přitom zaznamenali i dva tisíce prvodárců ročně. Podobně jsou na tom taky nemocnice v Přerově a Prostějově. Zdravotnická zařízení proto připravují různé kampaně, kterými chtějí mladé lidi k dárcovství přilákat.

Loni v září havaroval na motorce. Lékaři olomoucké fakultní nemocnice tehdy Martina Čecha přijali s natrženými vnitřními orgány i pánevní tepnou. Kvůli těmto zraněním ztratil velké množství krve.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Odhad dle operatéra bylo osm až deset litrů. Jen pro představu, jeden a půl až dva litry už je ohrožení života. Takže bez krve tady z transfuzní stanice bych jen těžko přežil,“ uvedl Martin Čech, příjemce transfuze.

Mladý muž postupně dostal téměř pětadvacet litrů krve. To znamená, že ji předtím lékaři museli odebrat padesáti dárcům. Lidí, kteří chtějí svoji krev darovat, ale ubývá. V celé republice jsou to ročně asi dvě procenta. Dárcovská základna navíc stárne.

„Zhruba tisíc dárců ročně skončí. Přichází kolem osmi set dárců, takže v podstatě nám dárcovská základna ubývá,“ informovala Dana Galuszková, primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc.

Strach z možné bolesti při odběru, to je pro většinu lidí důvod číslo jedna, proč krev nedarovat.

Mladí lidé navíc podle průzkumu, který si olomoucká Fakultní nemocnice udělala mezi studenty Univerzity Palackého a středních škol, o dárcovství téměř neví a ani ho neřeší.

„Já sama jsem přišla se strachem a nevěděla jsem, co to bude obnášet. Myslím si, že je to jenom o strachu,“ uvedla dárkyně krve Miluše Michalcová.

Krev od dárců pak nemocnice postrádají zejména o prázdninách. Podle ministerstva zdravotnictví si v případě krize musí navzájem vypomoct.

Nemocnicím chybí hlavně mínusové krevní skupiny. Především univerzální nula mínus.

Zdravotnická zařízení proto vymýšlí různé náborové kampaně. Ta v Olomouci nese název „Nekrmte komáry, raději darujte“.

„Je zaměřená na nové dárce ve věku 18 – 25 let. Tomu je samozřejmě přizpůsobený i vizuál kampaně,“ uvedl Egon Havrlant, tiskový mluvčí FN Olomouc.

Dárcovství krve je bezpříspěvkové. Zejména proto, aby člověk kvůli vidině peněz nedaroval nemocnou krev. Dárci ze zákona náleží den volna. Výjimkou nejsou ani různé výhody, třeba slevy na jízdném v hromadné dopravě.