Běžci uctili památku obcí vyhlazených nacisty

Olomoucko - Na tři sta deset kilometrů dlouhý běh se dnes už po dvacáté páté vydali běžci z celého Česka, aby uctili památku obcí vyhlazených nacisty. Lidice, Ležáky, Javoříčko a poprvé i Zákřov, těmito místy v příštích hodinách tato neobvyklá štafeta proběhne. Po cestě pak budou sportovci sbírat památeční stuhy organizací a měst, která se k pietě připojila.

Běží za oběti řádění nacistů. Sportovci nechtějí, aby se na padlé zapomnělo. Do projektu tak každý rok zapojují i školní mládež. Právě děti dnes štafetu po místech hromadných vražd rozbíhaly.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé se startovalo ze Zákřova na Olomoucku. V dubnu 1945 do obce přišlo gestapo a zajmulo dvě desítky mužů.

„Ty muže potom týrali, mučili a potom je za živa upálili tady na Kyjanici v boudě,“ uvedla Leona Stejskalová, starostka Tršice-Zákřov.

Účastníci pietního aktu se budou střídat po deseti kilometrech. Každý poběží dvakrát až třikrát přes den i v noci.

„Jsem rád, že získáváme nové tváře, jsou tu i mladí, jsou tu i synové otců, kteří semnou štafetu začínali v roce 1977, kdy jsme poprvé běželi z Lidic do Ležáků,“ uvedl hlavní organizátor Jan Rýdlo.

Do vzpomínkového běhu se tak zapojil třeba i otec Jan Žanda a později i jeho syn Honza.

„Ta symbolika mi dává velký smysl,“ uvedl Jan Žanda, účastník běhu

Štafetový kolík si běžci předali i na místě židovských transportů u olomoucké Základní školy Hálkova. Povzbudit je přišel Pavel Reppr, kterého právě odtud jako desetiletého odvezli do Terezína.

Do další vyhlazené obce, Javoříčka, dorazila štafeta kolem jedné hodiny odpoledne. Sportovci položili květiny k hromadnému hrobu třiceti osmi mužů, které tu nacisti postříleli.

Do Ležáků by měla štafeta dorazit kolem dnešní desáté hodiny večerní. Cíl cesty, Lidice, je pak plánovaný na sobotu v deset hodin ráno.