Soud rozhoduje o tom, zda do vazby pošle i třetího rebela Šnajdra

Někdejší poslanec za ODS Marek Šnajdr může rozšířit počet vazebně stíhaných osob v případu policejního zásahu v nejvyšších patrech politiky. O jeho vazbě bude Okresní soud v Ostravě rozhodovat dnes po obědě. Již včera přitom poslal do vazby šest obviněných včetně ředitelky premiérovy kanceláře Jany Nagyové, na svobodě je stíhán jen šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Celé aféře se budou věnovat i dnešní Otázky Václava Moravce, hosty budou Vít Bárta (VV), Vojtěch Filip (KSČM), Martin Kuba (ODS), Karolína Peake (LIDEM), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V době čtvrteční razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nepobýval Šnajdr v Česku, podle svých slov byl v zahraničí na plánované služební cestě. Na policii se přihlásil v pátek odpoledne, byl zatčen a vyslechl si obvinění. Návrh na jeho vzetí do vazby obdržel okresní soud v Ostravě-Porubě včera, podle vyjádření mluvčího Alexandra Dadama se o Šnajdrově vazbě rozhodne dnes mezi 13. a 14. hodinou.

Marek Šnajdr patřil do skupiny rebelů z občanské demokracie, kteří loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu

Poté, co rebel Ivan Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové (Fuksa, Šnajdr a Petr Tluchoř) svého poslaneckého mandátu vzdali, a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém aeroholdingu, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu či Českých drah, žádná z těchto informací se ale nepotvrdila. Sám Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro.

Spolu s Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem nyní policie viní Šnajdra z toho, že se vzdal mandátu za nabídku výhod (postů v radách státních podniků), což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání.

„Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů,“ citovala Mladá fronta DNES policejní usnesení o zahájení trestního stíhání. To potom explicitně zmiňuje Marka Šnajdra mj. v souvislosti s SMS zprávou, kterou měla šéfka premiérovy kanceláře Nagyová 11. prosince 2012 zaslat předsedovi vlády: „Čepro nebo Mero, předseda DR – Šnajdr.“

Tluchoř a Fuksa přitom již včera z rozhodnutí ostravského soudu skončili ve vazební cele, stejné rozhodnutí padlo i u Nagyové a bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, který se měl na smlouvání míst pro trojici rebelů rovněž podílet. Dá se proto předpokládat, že se vazební cele nevyhne ani Šnajdr.

Nečas: Deal je standardní součástí politiky

Premiér Nečas ovšem kriminalizaci politického obchodu s trojicí rebelů odmítá. Ve svém emotivním projevu, který přednesl na pátečním jednání Poslanecké sněmovny, mj. uvedl, že strana místy ve státních firmách jen ocenila loajalitu odstoupivších poslanců.

„To, co bych nazval politickou dohodou, v tom pejorativnějším smyslu politickým dealem, to znamená 'já podpořím tebe, ty podpoříš mě', je přece standardní součástí politiky,“ konstatoval Nečas. „Je-li kriminalizován tento politický postup, tak se obávám, že jsme nakročili ke konci stranické politiky v této zemi.“ O Nečasově projevu čtěte víc zde.

Stejné stanovisko následně zaujala i Výkonná rada ODS, která se za Nečase postavila (čtěte víc), a obdobně se k celé situaci postavila i TOP 09. „Pokud se prokáže, že dostali jenom ty fleky – a to říkám přesto, že tehdy, jestli si pamatuji, jsem byl dosti proti – ale pokud to byly jenom ty trafiky, tak fajn. Tohle je skutečně obvyklý všude,“ prohlásil ve včerejším rozhovoru pro Lidové noviny šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vedle případu rebelů z ODS se pražská aféra týká také údajného zneužití práce Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky, které si měla objednat právě Nagyová. Policie také zasahovala v sídlech vlivných pražských lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga, tento zákrok měl směřovat k odhalení podnikatelsko-politických struktur v hlavním městě.

Rozsáhlá razie vyhrotila situaci na politické scéně a povážlivě rozkymácela i pozici samotného premiéra Nečase. Aférou se tak budou zabývat i dnešní Otázky Václava Moravce, ve studiu zasedne předseda Věcí veřejných Vít Bárta, šéf komunistů Vojtěch Filip, místopředseda občanské demokracie Martin Kuba, vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake, vicepremiér a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Rozhodnutí o vazbě zamíchalo i situací na politické scéně (zdroj: ČT24)