Národní divadlo představilo plány pro novou sezónu. Budoucnost Reduty je zatím nejasná

Brno – Národní divadlo v Brně, které je už více než tři čtvrtě roku bez ředitele, představilo v pondělí plány na příští sezónu. Ačkoliv z divadla odchází například i šéfka baletu Lenka Dřímalová či umělecký šéf Reduty Petr Štědroň, diváci by podle dočasného vedení neměli nic poznat. Například přesný plán pro Divadlo Reduta ale stále chybí.

Současné vedení Národního divadla Brno v čele s Janem Petrem představilo před prázdninami plány na příští sezónu. Ačkoliv v divadle dochází v posledním roce ke značným personálním změnám, které začaly už odchodem bývalého ředitele Daniela Dvořáka, běžný divák by to údajně neměl poznat.

Například plány pro baletní představení pro nadcházející sezónu připravila ještě šéfka baletu Národního divadla Brno Lenka Dřímalová, která odchází do Ostravy. Podle prozatimního ředitele baletu tak soubor bez stálého vedení může fungovat klidně i celou jednu sezónu.

Hovoří prozatímní ředitel baletu Petr Plšek (zdroj: ČT24)

Problém je tak podle vedení zatím pouze s Redutou, ze které odchází nejen umělecký ředitel Štědroň, ale i zbytek tvůrčího týmu, tedy Štědroňova zástupkyně a dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Jan Mikulášek, kteří s sebou odnesli i dramaturgický plán. Provoz Reduty převzala Mahenova činohra Národního divadla. Zatím je jisté, že pro příští sezónu zůstane stálý repertoár. Zároveň už je ale na podzim naplánována i jedna premiéra - Nora od Ibsena. „V této chvíli má všechno v rukou budoucí ředitel, jehož jméno zatím neznáme. Ten rozhodne o tom, jaký bude osud Reduty i celého Národního divadla Brno,“ uvedl prozatimní ředitel činohry Petr Halberstadt.

Petr Halberstadt hovoří o budoucnosti Reduty (zdroj: ČT24)

Divadlo vloni navštívilo téměř dvě stě osmdesát jeden tisíc diváků, což je o jedenáct tisíc méně než v roce 2011.

V roce 2012 zaznamenal soubor opery pokles tržeb o 3 531 784,- Kč, soubor baletu o 732 141,- Kč. Oproti tomu soubor činohry zaznamenal zvýšení tržeb o 1 267 803,- Kč. V roce 2012 jsou celkové tržby nižší o 3 791 893,- Kč oproti roku 2011.

V sezóně 2012/2013 uvedlo NDB celkem 17 premiér, z toho dvě české premiéry a tři autorská představení. Nejnavštěvovanějším představením v této sezóně byl balet Edith, vrabčák z předměstí.

Zdroj: Výroční zpráva NDB 2012, TZ

Komise stále nenašla vhodného kandidáta

Divadlo je bez ředitele od loňského září, kdy odstoupil Daniel Dvořák, který byl ve funkci více než pět let. Stěžoval si na nedostatečnou finanční podporu pro divadlo a na neochotu radnice řešit problémy. Sám ale v posledním roce čelil velké kritice za způsob, jakým divadlo řídil. Na údajné nedostatky v hospodaření upozorňovala například zpráva bývalého ekonomického náměstka Reného Adámka. Dvořák však tato tvrzení důrazně odmítnul.

V prvním výběrovém řízení na podzim projevilo zájem o post třináct lidí, ale nakonec nebyl vybrán nikdo. Žádný z postoupivší pětice do druhého kola údajně neměl dostatečné kvality na to, aby mohl šéfovat takové instituci. Ani ve druhém řízení, kde bylo sedm kandidátů, opět nebyl nikdo vybrán. O funkci se přitom ucházel například operní režisér Tomáš Šimerda či finanční ředitel Národního divadla v Praze Martin Gerych. Další výběrové řízení by podle doporučení komise mělo být uzavřené, odborníci tedy vytipují a osloví vybrané uchazeče. Podle Onderky by se konkurz měl uspořádat co nejdříve. Divadlo tak i nadále vede provozní a výrobní náměstek Jan Petr. Ten se domnívá, že za dlouhým výběrem stojí pečlivost komise. „Věřím, že nám chtějí vybrat toho nejlepšího ředitele, a proto ten výběr trvá tak dlouho,“ dodal Petr.

Téma NDB v UVR (zdroj: ČT24)