V Uherském Hradišti se zřítilo malé sportovní letadlo

Uherské Hradiště - Malé sportovní letadlo se dnes odpoledne zřítilo na kůlnu u rodinného domu v místní části Uherského Hradiště Mařatice. Sedmdesátiletý pilot z Brna stihl vyskočit na padáku a z nehody vyvázl bez zranění. Příčinu havárie na místě zjišťují policisté.

Letadlo se zřítilo na východním okraji Uherského Hradiště, na pomezí místních částí Mařatice a Jarošov. „Letadlo dopadlo na střechu kůlny, která se nacházela na pozemku zahrady rodinného domu. Na místě dopadu došlo pouze k menšímu úniku provozních kapalin z vraku letounu,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Podle policie není škoda příliš velká.

Majitel domku Roman Šmejkal komentuje pád letadla (zdroj: ČT24)

Nekontrolovatelně klesající letadlo naštěstí nikoho nezranilo. Chybělo ale jen pár metrů k tomu, aby se roztříštilo o rodinný dům nebo na silnici spojující Uherské Hradiště se Zlínem.

Pilot se katapultoval a s pomocí padáku se snesl na zahradu rodinného domu nedaleko místa, kde letadlo havarovalo. Při nehodě neutrpěl žádná zranění. „Dechová zkouška prokázala, že byl při letu střízlivý,“ uvedl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Proč k havárii došlo, na místě vyšetřuje policie. Ve hře je technická závada i chyba pilota. Podle informací ČT letadlo patří společnosti Czech Sport Aircraft. Ta celou záležitost odmítla až do ukončení vyšetřování komentovat.