Provozovatelé hazardu využívají neziskovky a sportovní kluby při tlaku na Brno

Brno – Firmy provozujcí v jihomoravské metropoli hazard, tlačí na změnu přísné podoby vyhlášky, která má jen z centra Brna vyhnat zhruba tři tisíce automatů. Na nátlak firem upozornil server ŽítBrno.cz, kterému se podařilo získat emaily, v nichž šéf společnosti Kajot napsal ostatním provozovatelům hazardu, že by měli ukončit financování sportovních a neziskových aktivit. Organizace se obávají o svou budoucnost a k tlaku na radnice se přidávají.

„Přítomní se shodli, že místo dosavadního vyjednávání bez výsledku by měl nastoupit tvrdší postup, který zahrnuje právní kroky vůči městu Brnu a konec sponzoringu brněnských sportovních či neziskových aktivit,“ napsal podle serveru ŽítBrno.cz ředitel společnosti Kajot Radim Jüttner ostatním provozovatelům hazardu.

Aktivista a jeden z autorů webu Žítbrno.cz Matěj Hollan České televizi potvrdil pravost emailové komunikace. „Poslal nám ho jeden z provozovatelů, kterého dohnalo svědomí,“ uvedl Hollan.

Z emailové komunikace Radima Jüttnera

Situace v Brně:

Přítomní dále diskutovali situaci v Brně. Byla shoda, že místní situace stagnuje a bez ohledu na všechna jednání, které jednotlivé asociace i firmy s vedením města vedly, není žádný pokrok.

Přítomní se shodli, že místo dosavadního vyjednávání bez výsledku by měl nastoupit tvrdší postup, který zahrnuje právní kroky vůči městu Brnu a konec sponzoringu brněnských sportovních či neziskových aktivit. 

Sdružení SPELOS přislíbilo, že během následujícího týdne pošle ostatním asociacím právní dokument resp. dopis pro město Brno, který odstartuje tvrdší komunikaci. Pokud ostatní asociace dokument schválí, může být Brnu zaslán jako jednotné stanovisko branže. Pokud ne, může tak učinit individuálně SPELOS.

Zároveň se přítomní shodli, že klíčovým vyjednávačem pro Brno je značka KAJOT vzhledem ke svému silnému regionálnímu postavení a sponzoringovým aktivitám v Brně. Cílem by mělo být, aby v Brně vznikla magistrátní komise, ve které bude branže zastoupena firmou KAJOT případně dalšími reprezentanty.

(zdroj: ŽítBrno.cz)

To, že se s nátlakem firem setkali, nepopírá ani vedení Brna. Vůbec nejvíc je pod tlakem městská část Brno-střed, odkud mají podle vyhlášky, jejíž platnost odblokoval před necelým měsícům svým průlomovým rozhodnutím Ústavní soud, zmizet všechny VLT a ostatní hrací přístroje. Firmy, třeba už zmiňovanou Kajot, má vyhláška připravit o milionové zisky.

Herní automat
Zdroj: ČT24

Do boje o svůj zisk teď vytáhly i sportovní kluby a neziskové organizace. Těm má být přísun peněz na podporu jejich aktivit zastaven. Organizace se tak paradoxně staly zastánci heren v ulicích. „Poslední dobou na radnici přicházejí dopisy od neziskových organizací, sportovních klubů na jedno společné téma. Chtějí regulaci hazardu, ale ne nulovou toleranci,“ řekl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Prosbu o zmírnění přísné regulace poslaly na radnici městské části Nadace Terezy Maxové, občanské sdružení DebRA nebo Logo - ČT je má k dispozici. Organizace přiznávají, že je k tomu vyzvaly samotné loterijní společnosti. „Zajímalo je, jestli jsme ochotní do toho jít s nimi a prosazovat nějaký rozumný plán, jak by to mohlo fungovat,“ potvrdil Tomáš Ostrý z občanského sdružení Logo.

Pro neziskové organizace a sportovní kluby jsou peníze od hazardních firem jedním z mála zdrojů příjmu. Pokud by o ně přišly, znamenalo by to pro ně řadu problémů. Například Logo z těchto peněz před časem vybudovalo výukové hřiště pro děti a nakupovalo pomůcky. „Až deset procent prostředků, které jsme na poskytování sociálních služeb spotřebovali, šlo právě ze strany sázkových organizací,“ uvedl Ostrý.

Jaké jsou argumenty ředitelů neziskových organizací a sportovních klubů?

Ředitelka Nadace dětem Terezy Maxové Terezie Sverdlinová

„Rozhodnutí o prohibici je zcela ve Vašich rukou, nicméně potřebnost aktivit a projektů, které jsou financovány ze zdroje NET and GAMES, jsou neoddiskutovatelné. Ukončení této podpory může mít za následek ukončení jinak adresné a smysluplné pomoci znevýhodněným dětem.“

Předseda SK DARTS SPORTS BRNO Jiří Stix

"Nyní, kdy došlo k dohodě o financování roku 2013 jsme znovu postaveni před problém, že v Brně bude do několika měsíců zakázán provoz všech heren, a náš klub opět nebude mít potřebné prostředky na svoji činnost. (…) Domníváme se, že by paušální zákaz provozu heren v Brně podobně jako v jiných městech, kam jezdíme na turnaje, měl být zmírněn a upraven podle přesně stanovených pravidel. Ne všechny herny nutně musí ohrožovat mladistvé a ne všichni hráči patří mezi závislé. (…)

Z tohoto důvodu vás žádáme o úpravu pravidel pro provozování her v restauracích a barech tak, aby opět bylo možné z darů od provozovatelů financovat drobnou zájmovou a sportovní činnost, a nepodléhali jsme výkřikům a tlaku několika jedinců, kteří nezvládají své potřeby a chtějí se mstít bez ohledu na jakékoliv širší souvislosti."

Ředitelka o. s. DebRA Alice Salamonová

„Za letošní rok jsme měli podle dohody dostat další finanční prostředky, bohužel nás dárce upozornil, že po nálezu Ústavního soudu Klatovy budou provozovny uzavřeny mnohem dříve, než jsme předpokládali. Došlo tak k ohrožení financování hlavního z našich projektů – Odborné sociální poradenství nemocným s EB a to jenom proto, že někteří zpolitizovaní aktivisté se snaží zviditelnit a neberou žádné ohledy na řadu pozitivních projektů, které provozovatelé heren v Brně už několik let podporují. Žádám vás o vyváženost v přístupu a zachování těch provozoven, které nejsou umístěny naproti školám nebo kostelům.“

Chování provozovatelů hazardu ostře kritizuje opozice. „Já to vnímám jako zneužívání charitativních organizací coby živých štítů. Je to odporné, protože za penězi z hazardu jsou jednotlivé osudy závislých lidí. Podporovat nadále tyto firmy, aby ony pak určité malé drobky z peněz, které vydělají, daly nějakým charitativním organizacím, to považuji za nepřijatelné,“ reagoval zastupitel Martin Ander (SZ).

Kasino
Zdroj: ČT24

Přijde na podzim změna?

Starostka Šťástka nevyloučil, že by zastupitelé mohli změnit názor, a na některých místech automaty povolit. „Je možná jistá revize ve stylu pražského modelu – pokud jsou v Brně kasina, pro které je to důležité k jejich činnosti a turistice, tak tam si umím představit, že bychom mohli vyhlášku upravovat,“ řekl Šťástka s tím, že k úpravě by mohlo dojít nejdříve na podzim.